lauantai 21. marraskuuta 2015

Jules Dassin: Thieves' Highway

Connecticutissa syntynyt venäjänjuutalainen Dassin teki myöhemmin näyttävän rikoselokuvauran Ranskassa, mutta hän ehti Hollywoodissa ohjata film noirin kultakaudella neljä ilmiömäistä klassikkoa, joista tämä omenadraama Thieves' Highway syntyi kolmantena. Itse asiassa törmäsin ensin hänen poikaansa Joe Dassiniin, joka oli 70-luvulla imelä iskelmälaulaja Ranskassa. Pojan raivostuttavan Taka Takata -hitin versioi Suomessa Frederik. Mutta se on sivuseikka. 

Dassinin kreikkalaisinnostus näkyy jo tässä elokuvassa, mieshän avioitui myöhemmin Melina Mercourin kanssa. Leffan päähenkilö Nick Garcos on Fresnossa asuva kreikkalaistaustainen Anzio-veteraani. Merkittävä auteur on myös Turkin Samsunissa syntynyt kreikkalais-armenialainen käsikirjoittaja A.I. Bezzerides, jonka romaaniin tämä Steinbeck-henkinen tarina perustuu. Omenanpoimijat Fresnon liepeillä ovat sattumoisin puolalaisia. Bezzeridesin erikoisalaa olivat rekkakuskit, Bogart-leffa They Drive By Night on myös hänen käsialaansa. Tässäkin elokuvassa on täysin unohtumattomia maantiekohtauksia rekkojen roudatessa omenalastia Central Valleysta San Franciscoon. 


Richard Conte on hieman elähtänyt pääroolissa, mutta Lee J. Cobb onnistuu hyvin pahuuden ruumiillistumana. Terhakalla Dassinin tyttöystävällä Valentina Cortesella on vaikea rooli satamaprostituoituna, mutta kunnialla hänkin klaaraa, varsinkin eroottisessa suihkukohtauksessa. 18-vuotias Barbara Lawrence Conten (39v) morsiamena näyttää paljon vanhemmalta. San Franciscon yöllisiin (koko elokuva näyttää tapahtuvan yöllä) hedelmätorikohtauksiin Dassin saa uskomatonta intensiteettiä. Altamontissa tapahtuu tässä 1949 valmistuneessa elokuvassa traagisia tapahtumia jo ennen Rolling Stonesin konserttia. Loppuratkaisu on sitten aika päälleliimatun onnellinen monien noirien tapaan. Ei ehkä aivan Dassinin uran huipentuma, mutta mahtavia onnistumisia siis tässäkin on. Seuraavana vuonna sitten Lontoossa purkitettiin superlatiivinen Night and the City. Aiempi synkkä Brute Force on ehkä myös vakuuttavampi.

Ei kommentteja: