lauantai 6. helmikuuta 2021

Pien Bonestorm


Pienen (Pienin?) ensimmäinen yleiseen myyntiin tullut olut on jokseenkin yllättäen pastry stout. Neipaboiksi julistautuneen Erkki Hämeen panimolta olisi odottanut avaukseen kerralla luulot pois ottavan maailmanluokan NEIPAn. Lähipiirille jaetut koe-erät olivatkin sameita IPOja. Eivätkö ne sitten onnistuneetkaan? Hämmentävää tilannetta korostaa se, että imperial stoutia on jo pitempään pidetty "helpoimpana" oluttyylinä. Sen maustaminen mahdollisimman makeaksi tuskin debyytin vaikeuskerrointa nostaa. Mutta se spekuloinnista, otetaan olut maistoon.

 

Oluen nimi siis arvoituksellisesti Luumyrsky, 12 %, runsaasti lisätty kookosta mukaan. Siitä huolimatta valmistaja ei pidä olutta pastry stout -tyylisenä. Stigbergetsin olutta sain imeskeltyä 15 minuuttia, enemmän lämpenemistä ei voinut odottaa lähestyvän futismatsin takia. Ei syntynyt oikeastaan vaahtoa, musta väri. Tuoksussa voimakkaasti makeaa kookosta, soundtrackinä baarissa Lou Reediä. Maku on pehmeän makea, karamellinen, ehkä hieman suklaatakin. Lämpötila tuntui ihan sopivalta. Panimon ilmoituksesta huolimatta kyllä tämä on juuri sellainen kuin pastry stoutin miellän olevan. Siirappisuus liimaa huulia yhteen. Ehkä lievästi makeaa leipäisyyttä löytyy, mutta sekään ei omissa mieltymyksissä paranna olutta. En löydä tästä juuri mitään muuta kuin imelää makeutta. Yksiulotteinen tylsä epämiellyttävä juoma. Ikävä pettymys, mutta toivottavasti muitakin tyylejä panimolta saadaan jatkossa. Pien Brewpub, 6.2.2021.

4 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Mihin siis asettuu tämän paskantamodebyytin L/H -suhdeluku?

Ari Juntunen kirjoitti...

Eihän se korkealle nouse, mutta yhden oluen jälkeen ei voi päätellä mitään.

Bönthöö bönthöö kirjoitti...

Oho! Toi imelyys yllätti tekstissä. Ite oon juonu tota mausteilla sekä ilman, ja kumpikaan versio ei ollu erityisen makea. Enemmin jopa suolainen. Näin ne makuaistit eroaa.

Tuopillinen (Jouni Koskinen) kirjoitti...

Mennyt ohi tämä arvio. Jännä homma, itse tykkäsin tästä vaikka imellys-stouteista en yleensä välitä.