tiistai 20. syyskuuta 2022

Hagström West Coast IPA, taustaa







Istuimme alkukesällä Sysilän Ilkan ja Nyforsin Arin kanssa kaikessa rauhassa oluella Olarin Panimolla. Ville Leino sitten ehdotti meille uuden oluen ideointia, jota myytäisiin meidän päättämällä nimellä. Idea tuntui hyvältä siinä vaiheessa. Luulin sitten jonkin aikaa, että olutta myytäisiin Olarin brändillä, vain meidän ristimällä nimellä. Vähän samaan tapaan kuin Ilkan Bruuverilla 2014-15 tekemät rock-musiikki -oluet, joissa olin mukana apupoikana. Myöhemmin tarkentui, että meillä olisi nyt oma brändi, oikeastaan siis kiertolaispanimo. Oluen tiedoissa olisi vain maininta, että valmistettu Olarin Panimossa. Tämä oli itselleni pieni yllätys, mutta pienen nikottelun jälkeen sain sulateltua asian. Oli löysää puhetta, että tämä ei olisi edes kertaluonteinen juttu.


En muista tarkkaan, missä vaiheessa Hagström vakiintui nimeksi. Pallottelimme Ilkan kanssa vaihtoehtoja ja Hagström tuntui sitten selvältä suosikilta. Olemme Ilkan kanssa olleet ensi-illasta asti Arvottomat-leffasta innostuneita ja hämmästelleet miten sen arvo (sic!) tuntuu aikaa myöten vain kasvavan. Elokuvaa kuvattiin kesällä 1982 mm. Kuhmossa. Olin silloin Kuhmon kirkonkylän leirintäalueella talonmiehenä, oikeastaan elämäni ainoa rehellisen työn jakso. Arvottomien kuvausryhmä bongattiin mm. Kuhmon torilla, mutta itse en heihin törmännyt. Esko Nikkarin näyttelemä gangsteripomo Hagström on moniselitteinen hahmo, jolle käy lopulta huonosti. 2017 otimme Ilkan kanssa Arvottomien päätöskohtauksen kuvauspaikalla Pariisissa Hagströmin muistokaljat. Sattumoisin Arvottomien ensi-illasta tulisi tänä vuonna 40 vuotta, joten kunnianosoitus elokuvalle sitenkin sovelias. 


Oli jokseenkin selvää alusta saakka, että oluen tyyli olisi west coast IPA. Tykkään moderneimmistakin sameista variaatioista, mutta Ilkka ei ole erityisemmin sumukaljoille lämmennyt. Oluesta tulisi vain lievästi samea, hyvin kuiva, hyvin katkera ja hyvin vaalea. Jälkimmäisin vaatimus oli minustakin erityisen merkittävä, IPA on pale, siinä ei pitäisi olla vähääkään ruskeaa tai punertavaa sävyä. Se on keltainen, tavallaan kusen värinen, mutta ei aamukusen. Ville ehdotti jossain vaiheessa pientä ripausta karamellimallasta, mutta Ilkka tyrmäsi sen. Vehnän käyttö oli myös selvää alusta saakka. Sattumoisin Olarille oli juuri tarjottu Suomusjärven Birkkalan tilan luomuspeltistä Pehkolan mallastamaa tavaraa. Olari ei ole aiemmin kokeillut spelttiä, joten se sopisi hyvin tällaiseen osittain kokeelliseen olueen. Pehkola sijaitsee Siikajoen rannalla Ruukin taajamassa, joten tällä tavalla saatiin olueen mukava pohjoinen ulottuvuus. Ohramaltaiksi tuli Simpsonsin Golden Promise ja Vikingin Pilsner. Tavoitevahvuus olisi hieman yli 7 %. 


Katkerohumalaksi Ilkka valitsi Columbuksen, joka sopii tähän olueen erinomaisesti. Katkeruutta tulisi paljon, se ei ole muodikasta, mutta mitään muodikkuutta ei todellakaan oltu hakemassa. Jos ei katkeruudesta tykkää, niin tämä olut ei ole sopiva valinta. Aromihumaloinnissa oli mielessä ottaa hieman modernimpi ote, joten klassisemmat Amarillo, Simcoe yms. jätettäisiin tällä kertaa sivuun. Samoin tämän hetken ehkä suosituimmat lajikkeet Mosaic ja Citra. Tykkään kovasti Uuden-Seelannin ja Australian humalista, mutta nyt oli tarkoitus pysytellä amerikkalaisissa humalissa. Niinpä päähumaliksi aromeissa valikoituivat amerikkalaisen "kakkosketjun" starat Strata ja Azacca, jotka ovat viime aikoina olleet erityisiä suosikkejani. Ne tuottaisivat trooppisen hedelmäisyyden hallitsevaksi elementiksi. Tämä oli aika jännittävää, koska ei minulla ole mitään käsitystä miten ne toimisivat yhdessä hyvin kuivan ja katkeran pohjan kanssa. Sitruksisuus todennäköisesti jäisi vähemmälle, mutta toivoin Azaccan irrottavan aromiin sitäkin. Strata on monipuolinen, siitä saattaisi tulla kannabiksen kaltaista dänkkisyyttä, joka on joissakin oluissa säväyttänyt miellyttävästi. Kolmatta aromihumalaa tuli arvottua pitempään, lopulta valinta kohdistui El Doradoon. Sekin on pääosin trooppishedelmäinen, mutta ehkäpä jotain pihkaisuuttakin se tuottaisi. Humalalla on myös hauska yhteys Arvottomiin, koska elokuvassa esiintyy Veijo Pasasen johtama Eldorado-sirkus. 


Tältä pohjalta Nyforsin Ari lähti suunnittelemaan brändiä. Visuaalisena teemana olisi Arvottomiin yhdistyvä film noir -henkisyys, mahdollisesti mustavalkoisuus. Vaikka Arvottomat on värillinen ja pääosin road movie, niin rikoselokuvan aineksia on myös runsaasti, varsinkin Hagströmiin liittyen. Hanalätkän ja growlerin etiketin suunnittelijaksi Ari värväsi Rik Poppiuksen, joka tutki mm. Arvottomien julkaisuaikakauden ranskalaisia elokuvajulisteita. Visuaalisuuden ohella tärkeää on informatiivisuus. Etiketistä pitää pystyä yhdellä silmäyksellä hahmottamaan oluen panimo, nimi, tyyli, alkoholipitoisuus ja esim. humalat tai kypsytysaika, jos ne ovat oleellisia. Verkostonsa kautta Ari sai kontaktin Arvottomien ohjaajaan Mika Kaurismäen, joka antoi suostumuksensa Hagström-nimen käyttöön. Mika suhtautui muutenkin erittäin myönteisesti hankkeeseen ja ymmärsi kyseessä olevan kunnianosoitus.


Ville sovitti reseptin Olarin Panimon prosessiin ja olut pantiin Otaniemessä keskiviikkona 24.8.2022. Käytännön panijana toimi Micky Alexander ja itse heitin ensimmäiset humalat kattilaan. Tästä on olemassa Ari Nyforsin ottama oheinen kuva, mutta onnistuin jännittyneenä töpeksimään omassa kuvausvuorossani, kun Ilkka ja Ari kävivät astian äärellä. Täytin 60 vuotta muutama päivä aikaisemmin ja joidenkin arvioiden mukaan otteeni on alkanut lipsumaan heti tämän virstanpylvään kohdalla. Hiivaksi tuli Lallemand/Danstarin American West Coast Ale BRY-97. Sattumoisin sama numero 97 esiintyy Arvottomissa Hagströmin Pontiac Parisiennen rekisterikilvessä. Meidät tietysti bongattiin panimolla ja huhuja alkoi lähteä liikkeelle. Hanke ei tietenkään ollut salainen, mutta ei haluttu mitään ulkopuolisille kertoakaan ennen kuin nähdään tuleeko oluesta mitään.   


Rik teki muutaman vaihtoehtoisen ehdotuksen etiketistä ja jälki oli erinomaista. Tiistaina 13.9. kävimme maistamassa olutta. Aivan valmista se ei tietenkään vielä ollut, varsinkaan ulkonäön osalta. Ilmeisesti speltti sameuttaa olutta liikaa ja jouduttaneen ajamaan sentrifugin läpi, vaikka se ei alkuperäinen suunnitelma ollutkaan. Kuitenkin erittäin vaaleaa olutta, aivan loistavaa. Tuoksussa oli odotetusti trooppisia hedelmiä, varsinkin aprikoosia. Ei ehkä aivan niin intensiivisesti kuin toivoin, mutta tilanne saattaisi vielä muuttua. Maku oli hyvin kuiva, hedelmäinen, riittävän maltainen ja todella katkera. Hyvä juotavuus, jos tämäntyylisestä oluesta tykkää. 


Päätimme järjestää julkistustilaisuuden viikkoa myöhemmin Juovassa 20.9. Oli suunniteltu, että Juovan päällikkö Sami Ylävaara lähettää kutsun nimetyille henkilöille. Yksityistä Facebook-tapahtumaa ei kuitenkaan pystynyt Juovan nimissä tekemään. Niinpä tapahtuman perustaminen ja kutsujen lähetys lankesi minulle kännykällä Olarin panimobaarissa koripallomatsia katsellessa. En ollut ennen sellaista tehnyt ja kaikenlaista hermostuttavaa sähläystä tapahtui. Kutsut käsittääkseni kuitenkin lähtivät. En uskonut paikalle näin lyhyellä varoitusajalla monenkaan vääntäytyvän, mutta sehän jäi nähtäväksi. Mika Kaurismäki oli jo tulossa mukaan, mutta sitten Vesa-Matti Loirin muistotilaisuus osui juuri samaan aikaan. Dialogin Arvottomiin kirjoittanut Aki Kaurismäki on myös Helsingissä, mutta uuden elokuvan kuvauskiireet ovat päällä hankalasti. 


Hagström West Coast IPAa voi siis ostaa tänään Juovasta ja keskiviikosta 21.9 alkaen Olari Panimolta hanasta ja growlerissa. Tarjolla myös joissakin muissa hyvinvarustelluissa olutbaareissa kuten Oluthuone Leskisessä Oulussa. 





1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Ehken, ei tule meidän suhtautua todellisuuten, ynnä kaljaan, semmoisena kuin se on; pikemmin jommoisena elää se unelmissamme, saatana!