torstai 12. heinäkuuta 2007

Alan Candlish: Ha’Way / Howay The Lads

Alaotsikko kuvaa mistä omituisen nimisessä teoksessa on kyse: The history of the rivalry between Newcastle United and Sunderland. Siis Koillis-Englannin jalkapallohegemonian historia, täydelliset kuvaukset kaikista seurojen kohtaamisista. Ja jälki on perusteellista, esim.ensimmäisestä kohtaamisesta 17.11.1888 Candlish pystyy tarjoamaan täydelliset kokoonpanot, erotuomarin henkilöllisyyden, yleisömäärän, varoitukset, ja kattavan kuvauksen ottelun tapahtumista. Näin hyvää informaatiota on välillä vaikea saada täysin uusistakaan peleistä, esim. käynnissä olevan Copa American matseista. Ja samalla tahdilla mennään viimeisimpään Tyne/Wear-derbyyn 17.4.2006. Glasgow’n uskonnollislatautunut The Old Firm Celticin ja Rangersin välillä on Britannian jännitteisin, mutta Englannin puolelta ei tätä kovempaa vastakkainasettelua löydy.

Ehkä teoksen tilastomaisuus ja pelitapahtumien tarkka kuvaus haittaavat luettavuutta. Enemmän saisi olla anekdootteja ja sosiaalista kontekstia, kuten on (englanniksikin) kirjoitettu esim. Real Madridin ja Barcelonan suhteista. Ja kun itse pidän eniten 1970-luvun jalkapallosta, on harmillista että tätä derbyä ei juuri pelattu Sunderlandin ollessa divarissa. Silloiset profiilipelaajat, Newcastlen Malcolm Macdonald ja Sunderlandin Ian Porterfield ovat minun maailmankuvaa muokanneita avainhahmoja. Se kuitenkin lämmittää mieltä, että 1970-luvun derby-hahmoksi kohotetaan Bryan ’Pop’ Robson. Popia ei enää moni muista tai sotkee samannimiseen 80-luvun Englannin maajoukkuekapteeniin Bryan ’Robbo’ Robsoniin.

Teoksen nimi on yksinkertaisesti kannustushuuto. Ha’Way on huudon kirjoitusasu Mackem-alueella Sunderlandissa, 20 km päässä Newcastlessa Geordie-murteella se on Howay. Termi on kaivosslangia, huudolla on kutsuttu hissihäkkiä siirtymään puoleen väliin kaivoskuilua.

Ei kommentteja: