tiistai 24. heinäkuuta 2007

Evan Rail: Good Beer Guide Prague & The Czech Republic

Tuore ja paras tietämäni opas tšekkiolueeseen. Brittijärjestö-CAMRAn kustantama, mutta kirjoittaja on teksasilainen, asunut Tšekissä vuodesta 2000. Mukana yleistä matkailuinfoa ja kirjoitettu rennon humoristisesti. Kaikki tšekkioluet maisteltu ja arvioitu tähtisysteemillä. Reilusti mielipiteet esillä ja Rail ei häikäile tyrmätä teollisuustuotteita silloin, kun aihetta on. Siis Staropramen, Radegast ja kumppanit saavat kuulla kunniansa.

Tšekin panimotilanne vaikutti huonolta muutama vuosi sitten, kun globalisaatio iski täydellä voimalla ja monikansalliset monsterit ostelivat ja sulkivat perinnetuotantolaitoksia. Aivan viime aikoina on tapahtunut hieman yllättävä käänne ja Tšekissäkin on avattu nippu uusia panimobaareja, jotka tuottavat jopa pintahiivatavaraa. Rail on erityisen innostunut pikkupanimoiden suodattamattomista oluista, joihin on lisätty prosessin aikana vierrettä ja hiivaa, siis saksalaistermeillä lähinnä kräusenia, tšekissä puhutaan hiivaoluesta, kvasnicové. Panimoesittely on siis täysin kattava, baareista esitellään vain Prahan ja Brnon tarjonta, muualta yksittäismainintoja. Määrin pohjoisosa, oikeastaan Sleesiaa, näyttää erityisen kiinnostavalta. Sen verran innostavaa, että matkasuunnitelmaprioriteetteja on taas kerran tarkistettava.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Glad you like the book! At least I think you like the book. Or I hope you like the book.

Cheers,

Evan

Ari Juntunen kirjoitti...

Yeah, sorry about the blog being in Finnish :) I think this is the best Czech beer guide I have found. I have recently been quite depressed about the Czech beer situation, but regarding the information in this book about the new brewpubs in the Republic, there probably have been changes to the better. I visited Prague the last time 2001, obviously I should make an update trip, also to the provinces.

Cheers,
Ari