maanantai 30. heinäkuuta 2007

Elmore Leonard: The Law at Randado

Ennen kuin Elmore Leonard 1960-luvun lopulla siirtyi rikosromaaniin, ja otti sen täysin haltuunsa, Leonard oli westernin mestari. Tämä on kolmas lukemani, vuodelta 1954. Leonard kirjoittaa Arizonan territoriosta, ehkä 1880-luvun loppupuolelta. Tiivistä latautunutta lakonista no-nonsense-proosaa. Karjaparoneita, suuriegoisia lainvalvojia, meksikolaisia, apacheja, ratsuväkeä, kaivostoimintaa.

Yksinkertainen moraalitarina, miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä. Randadon (Pima Countyssa, 85 mailia Tucsonista) nuoren apulaissheriffin poissaollessa kaupungin establishmentin pikkunilkit karjaruhtinasta mielistellääkseen perustavat uuden tuomioistuimen ja lynkkaavat kaksi meksikolaista. Lisänöyryytysten jälkeen deputy pistää pankinjohtajat ja muut lurjukset tyrmään ja pitkän takaa-ajon jälkeen homma huipentuu kaksintaisteluun saluunassa. Sitä ei käydä aseilla vaan viskillä. Tarina suorastaan huutaa elokuvatoteutusta, mutta ymmärtääkseni tätä ei ole filmattu.
Henkilöt voisivat ehkä olla hieman moniulotteisempia, mutta Leonardia en lähde neuvomaan. Merkittävin elossa oleva tekstintekijä kirjoittaa niin kuin haluaa.

Ei kommentteja: