sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

Pekka Jaatinen: Uhrivalkeat

Tuore romaani Lapin sodasta, Rovaniemen taisteluista. Henkilöhahmot hieman ohuita, varsinkin Rovaniemen kasinolta etulinjaan komennettu saksalainen toimistomajuri, jo vanha mies (43). Romaanin rakenne onnistunut, osittain samoja tapahtumia kerrotaan eri henkilöiden näkökulmista.

Rovaniemellä tilanne vaikuttaa lokakuun alussa epäselvältä, vaikka Torniossa on ollut täysi sota jo pitkään. Melkoisen tylsää taistelukuvausta Ranuan tien ympärillä riittää kauan, muutenkin romaanissa voisi keskittyä muuhun kuin sotadokumentointiin. Torniosta Kemijokivartta Halstin johdolla etenevän suomalaisosaston kuvaus on vivahteikkaampaa. Itse Rovaniemen polttamiseen Jaatinen saa hyvän kaaosmaisen tunnelman. Mielenkiintoinen tilanne saksalaiskolonnan pysäytys Ounasjokivarressa, suomalaisilta loppuvat ampumatarvikkeet ja saksalaiset pääsevät pakenemaan. Lopussa olevat lyhyet kuvaukset päähenkilöiden vaiheista sodan jälkeen ovat tarpeettomia ja teennäisiä.

Erittäin hyvä, että sota kiinnostaa nuorempaa kirjoittajapolvea. Tämä on paljon parempi kuin esim. Kauko Röyhkän Magneetti. Omassa luokassaan on tietysti Wolf Halstin dokumenttiteos.

Ei kommentteja: