maanantai 24. maaliskuuta 2008

Ben McFarland & Tom Sandham: Good Beer Guide West Coast USA

CAMRAn ilmiömaiset olutoppaat siirtyvät jo uudelle mantereelle, formaatti samantyyppinen kuin Belgian, Saksan ja Tshekin oppaissa. Ikävä kyllä tämä uunituore teos ei nouse samalle tasolle kuin aiemmat oppaat. Laid-back -tyyli tuntuu aluksi sopivan hyvin länsirannikon meininkiin, mutta hilpeä brittihuumori puuduttaa kun samat nokkeluudet toistuvat moneen kertaan. Hieman hämmästyttävästi kirja tuntuu suunnatun pelkästään Britannian markkinoille, kirjan alussa on loputtomasti briteille suunnattuja orientoitumisohjeita ja asiaan ei meinata millään päästä.

Kirjan kattavuus hieman arveluttaa. Suurkaupungit ja rannikko tulevat hyvin esiteltyä, mutta epäilen sisämaasta jääneen oleellisia kohteita pois. Asiavirheitä on tiheässä (Japani ei hyökännyt Pearl Harboriin 1942) ja ilmeisesti kunnollinen oikolukukin jäänyt tekemättä, niin paljon kirjoitusvirheitä vilisee. Paljon on kyllä hyvää, innostusta ja asiantuntevuuttakin löytyy. CAMRAn Saksa-opas on parempi kuin mikään saksalaisten itse aikaansaama ja sama on sanottava tässäkin, amerikkalaiset eivät ole saaneet aikaan yhtä kattavaa opasta. Alaska sopii luontevasti kirjan skouppiin, mutta Las Vegas ja Havaiji tuntuvat liian laskelmoiduilta. Olutmielessä vaikka Arizonan ja Idahon lisääminen olisi ollut luontevampaa, varsinkin kun opuksen sivumäärä ei ole kovin massiivinen.

Kalifornia on jaettu etelä- ja pohjoisosiin luontevasti. San Diegon hämmästyttävä kiri ekstreemioluen kärkipaikoille pahasti myöhästyneen startin jälkeen tulee hyvin dokumentoitua. Ongelmallisesta Los Angelesin seudusta piirtyy uskottava olutkatsaus. Suosikkipikkukaupunkini San Luis Obispo saa mukavan kuvauksen. Omituisesti Kalifornian Central Valleyn olutkohteet, esim. Visaliassa, ohitetaan. Epäilyttää, että pojat ovat jättäneet tarkoituksella tylsässä maineessa olevan seudun kiertämättä. Myös San Franciscon kohdevalintoja lukiessa pistää mietityttämään, ovatko kirjoittajat tutkineet tarpeeksi kaupunkia. Burlingamen Steelhead ei ole rannikolla.

Toisaalta Oregonin ja varsinkin Portlandin esittely on vakuuttavaa. Itse sanoisin sen vieläkin suoremmin, Portland on maailman paras olutkaupunki. Harmittaviin kirjoitusvirheisiin lukeutuu Oregonin suomalaiskaupungin Astorian Fort George -panimon sahti, joka kirjoitetaan "sauti". Seattle ja Washington käsitellään rutiinimaisemmin ja Las Vegasin tarina menee jo vähän off-topiciksi. Asialliset Alaskan ja Havaijin tekstit on tuotettu alihankkijoilla. Kaikesta huolimatta paras saatavilla oleva länsirannikon olutopas, panimoiden ja oluiden kuvaus osuvaa, mutta olutbaarien valinta satunnaisempaa.

Ei kommentteja: