maanantai 17. maaliskuuta 2008

Hannover 96 - Arminia Bielefeld 2-2


Hannoverilla on tärkeä asema henkilökohtaisessa jalkapallohistoriassani. 1974 MM-kisoissa Hollanti pelasi Hannoverin Niedersachsenstadionilla Uruguayta vastaan, kyseessä jonkinlainen käännekohtaottelu, tähän hiipui lopullisesti Uruguayn loistovuodet huippujalkapallossa ja ensi kertaa suuriin valoihin astui Hollannin ilmiömäinen ottelu. Vanha Niedersachsenstadion on jo purettu, mutta samalla paikalla on moderni AWD-Arena, jossa myös pelattiin MM-lopputurnausta 2006. Nimi on sen verran typerä, että pidän turnajaispaikkaa edelleen Niedersachsenstadionina.

Uusi stadion on suhteellisen avoin, katsomon päällä katto, mutta irti perusrakenteesta. Tyypilliset kuppi-istuimet, hyvänäkyvyys kaikkialta, mutta vähän jyrkemmin rivit saisivat nousta, puuttuu intensiteettinen vaikutelma Bernabeu/Nou Camp -tyyliin. Ei myöskään ole yhtä vaikuttava kuin Gelsenkirchenin AufSchalke tai Leverkusen BayArena, jonkinlainen verrokki voisi olla Boltonin Reebok Stadium. Hieman Reebokia isompi, mahtuu noin 42.000, Bielefeldiä katsomassa oli 35.000.

Sain noudettua lipun helposti pohjoispään kassalta, olin tilannut ja maksanut sen etukäteen nettikaupassa. Turvatoimet suhteellisen tiukat. Olutta ei saanut käteisellä, olisi ensin pitänyt ladata valuuttaa johonkin spesiaalikorttiin. En viitsinyt vaivautua, yksi syy saksankielisen alueen jalkapallokenttien miesten vessat, joissa meno näytti perinteiseltä tälläkin modernilla alueella. Puoliajalla huomasin todella pitkät jonot naisten vessoihin, naisia tosiaankin yllättävän paljon. Tunnelma leppoisa, ei mitään levottomuuksiin viittaavaakaan. Hannoverin tunnuskappale ennen ottelun alkua tyypillistä kasaripoppia saksaksi, sechs und neunzig zu leben tai jotain sinne päin.

Kuudennella minuutilla Hannoverilla yllättävä pusku ylärimaan, muuten melko varovainen alku. Sitten Bielefeld teki kulmasta suoraan maalin 15. minuutilla. Sain siitä jonkinlaisen kuvankin, mutta ei taida yksityiskohdat näkyä. Heti perään Hannover tasoitti vastahyökkäyksestä Brugginkin maalilla. Ote siirtyi Hannoverille, varsinkin kun Bielefeld joutui vaihtamaan maalivahdin 22. minuutilla. Silti Bielefeld meni taas johtoon ensi jakson lopulla Eiglerin maalatessa Hannoverin puolustuksen mokaillessa.

Bielefeldillä äänekkäitä kannattajia, mutta rento tunnelma säilyi. 55. minuutilla Hannoverin vaihtotšekki Stajner tasoitti kulman jälkitilanteesta. Kummankaan joukkueen puolustus ei vakuuttanut, Stajnerilla vielä yliajalla avopaikka. Hannoverin kannattajat olivat varsin pettyneitä, se oireili kaupungillakin myöhemmin. Energie Cottbusin šokkivoitto Bayern Münchenistä toi vähän lohtua. Muuan itävaltalainen fanaatikko ehti kehua Janne Ahostakin suomipojalle.

Ei kommentteja: