keskiviikko 29. tammikuuta 2014

The Balvenie


Oululaisen viskibaarin St. Michaelin viskimaisteluillat jatkuvat vuodenvaihteen pitemmän tauon jälkeen. Nyt teemana Balvenie-tislaamo Highlandsin Speysiden Dufftown-kylästä, aivan keskeisintä viskialuetta. Alustajana maahantuojan tms. palveluksessa toimiva porilainen Timo Laurila. Alustuksena katsottiin pari mainosfilmiä, joissa sankarina firman veteraani, vuodesta 1962 viskin parissa puuhastellut malt master David Stewart. Tässä kohtaa ei voi olla mainitsematta, että kaksi vuotta nuorempi täsmälleen samanniminen skotti vartioi Leeds Unitedin maalia legendaarisessa Euroopan Cupin finaalissa Pariisissa 1975. 

Balvenie on aika keskitien Speyside-viski, perusversio 12-vuotias ei tässäkään oikein innostanut. Hunajatyylistä lievästi makeaa hedelmää, sherry-tynnyriviimeistely hallitsee vivahteita. Laurilan mukaan seassa on savumallastakin, mutta vaikea sitä on havainnoida. Toinen variaatio oli 17-vuotias, ilmeisesti Suomen ensi-ilta, toinen pullo avataan jatkossa Helsingin Uisge-festivaalilla ja varsinaiseen jakeluun maaliskuussa. Tämä oli hienostuneempi, pehmeämpää, mutta muuten samantyyppistä.


Pieni näyte saatiin 60-prosenttisesta 13-vuotiaasta, Laurila oli itse käynyt tämän imuttamassa tislaamon fasiliteeteilla. Mielenkiintoista, samaa tyyliä kuin muutkin, sherry edelleen esillä. 15-vuotias variaatio yksittäistynnyristä, edelleen melko lähellä muita tapauksia. Erikoisempaa irrottelua löytyi 21-vuotiaasta portviini-versiosta, ehkä hieman makeampi, ehkä jotain täyteläisempää, tästä tykkäsin eniten. Lopuksi vielä Tun 1401 Batch 5, jossa eri-ikäisiä varsin vanhoja tisleitä Stewartin sekoittamina. Vakuuttavaa kamaa, mutta edelleen liikutaan varsin rajatussa skaalassa. Taas kerran huippukiinnostava tapahtuma, viski-ihmisillä on oikeaa otetta, vastaavaa innostusta ja intensiteettiä toivoisi oluidenkin valmistajilta ja maahantuojilta.

Ei kommentteja: