lauantai 4. elokuuta 2007

Nøgne Ø Dark Horizon 1. edition

Kulttiolut jo ennen valmistumistaan. Ehdin saada viimeisen Oulussa myynnissä olleista kuudesta (6) pullosta 3.8.2007 klo 11:30. Saatuani vainun asiasta ajoin paikalle suoraan Puolangalta. Periaatteessa en erityisemmin perusta tämmöisistä pieneräsnobbailuista. Uhkana on, että käy samoin kuin single malt whiskyn kanssa, hinnat kohoavat tavallisen harrastajan ulottumattomiin ja erikoiserien laatu ei kuitenkaan ole sen kummempaa kuin perustuotteen.

Näin ei kuitenkaan vielä ole Dark Horizonin kanssa. Puolen litran pullo 16-prosenttista ihmeolutta maksaa 12,72 €. Pulloni numero on 890. Tiettävästi erässä oli noin 5000 pulloa, joista Suomeen saatiin 1350. Etiketissä lukee ”ale brewed with coffee”, eli ainakin kahvia on seassa.

Monesti epäillään, miten näihin vahvuusprosentteihin päästään. Vodkaa sekaan? Dark Horizonin konsti kai viinihiiva. Miltä se sitten maistuu? Näin vahvat oluet ovat usein sherrymäisiä, yleensä huonon sherryn tai portviinin kaltaisia. Dark Horizon ei ole. Viilensin olutta aavistuksen, ehkä noin 19 asteeseen. Väri on helppo kuvailla, se on mattamusta. Paksu ruskea vaahto häviää melko pian, tuoksussa on kahvia, lakritsaa ja pistävää alkoholia. Maku on pehmeä, paksu, lämmittävä, lakritsan makeutta, kahvia, mutta myös kirpeyttä. Pelättyä puhtaan alkoholin liiallista makua ei ole! Jälkimaku on edelleen pehmeä, miellyttävä. Tämä on siis imperial stout, joka vaatisi jonkin uuden adjektiivin. Makeus tuntuu korostuvan lisää juodessa, toimii hyvin suklaan kanssa. Loistava olut, mutta ääritapaus, sopisi ehkä paremmin talviolosuhteisiin. Mutta tuskinpa jakelutilanne jatkossa ainakaan paranee.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Nögnen ystäville tiedoksi:
http://www.plevna.fi/pdf/guestbrewmenu.pdf