perjantai 3. elokuuta 2007

David Goodis: Cassidy’s Girl

Pulp-klassikko vuodelta 1951. Cassidy (36v) on bussikuski Philadelphian ja Eastonin välisellä linjalla. Tämä on henkilökohtaisesti kiehtovaa, koska sattumalta tunnen Easton, Pennsylvanian hyvin. Cassidy on entinen jalkapalloilija ja insinööri Oregonista, pommituslentäjä ja myöhemmin lentokapteeni Atlantin reiteillä. Tuhoisa onnettomuus pistetään hengissä säilyneen Cassidyn syyksi ja Goodisille tyypillisesti putoaminen katuojaan on nopea ja jyrkkä. Cassidy ehtii heittää Alabamassa chain gangissäkin kakun ennen kuin päätyy Philadelphian rajuihin satamakortteleihin, Delaware-joen rantaan. On huhtikuu ja sataa kaatamalla koko ajan.

Bussikuskin duunista huolimatta elämän sisältö on lähinnä alkoholin laajamittaista väärinkäyttöä, perheväkivaltaa ja muuta väkivaltaa. Cassidyllä on Mildred-vaimo, joka on Cassidyn tavoin väkivaltainen alkoholisti, ilmeisesti myös petollinen. Tiettävästi Goodisin omia makumieltymyksiä mukaillen Mildred on erityisen runsasmuotoinen.

Tämä on vasta lähtökohta. Cassidy joutuu kahden naisen ristituleen. Toinen on Doris, tuore leski Nebraskasta, pieni hento vaalea enkeli, alkoholisti hänkin. Cassidy näkee valon ja haluaa pelastaa tytön. Jopa haiseva Delaware-joki näyttää nyt paratiisimaiselta yläjuoksulla lähempänä Eastonia.
Goodisin henkilöt ovat kovia suunnittelemaan ja haaveilemaan. Cassidy tekee sitä tavallista enemmän ja se ehkä heikentää tätä romaania. Kohtalo on kova ja kaikki menee tietysti pieleen. Lopun lievä käänne parempaan on hieman keinotekoinen. Tämä ei ole Goodisin parhaita. Amerikan kielen hallinta on virtuoosimaista ja maailmankuva illuusioton, mutta Goodis pystyi kiristämään kierroksia tästä vielä paljonkin.

Painos on omituisen karu, sivukoko epätavallinen ja vaikutelma jotenkin kopiokonemainen, liekö kirja edes laillinen.

Ei kommentteja: