perjantai 31. elokuuta 2007

Michael Jackson

Modernin olutkulttuurin merkittävimmältä kirjoittajalta tuntuva Michael Jackson kuoli eilen. Jacksonin pelinavaus, 1977 ilmestynyt The World Guide to Beer, on varmaan eniten uusia harrastajia oluen kimppuun inspiroinut julkaisu. Itse sain käsiini 80-luvun lopulla päivitetyn version The New World Guide to Beer ja aloin hahmottaa tarjolla mahdollisesti olevia elämyksiä. Olutkiinnostukseni oli silloin kytemässä ja tuo Jacksonin kirja oli ehkä suurin innoittaja. Jos olen lähdössä jollekin eksoottisemmalle alueelle, vilkaisen edelleenkin ensin mitä Jackson seudun tarjonnasta kirjoittaa.

Jacksonin parhaita puolia oli avarakatseisuus, hän ei jämähtänyt pelkästään real aleen, trappisteihin tai ungespundetiin; hän oli kiinnostunut kaikista hyvistä oluista. Kylmän sodan aikana hän raportoi länteen Tšekkoslovakian olutperinteen syvyydestä ja keskeisyydestä sikäläisessä elämänmuodossa. USA:n olutvallankumousta hän inspiroi ja oli ensimmäisiä sen merkityksen ymmärtäjiä. Jacksonin Belgia-kirja on oivaltava ja näkemyksellinen. On harmi, ettei hän kirjoittanut vastaavaa luotausta muista ydinalueista.

Jackson syntyi Yorkshiressä, mutta juutalaisen suvun juuret ovat Liettuassa. Ehkä siksi hänellä oli erityiskiinnostus Itämeren alueeseen ja hän viihtyi hyvin Suomessakin, oikeastaan hämmästyttävän usein. Tuskin hän täältä löysi muuta kiinnostavaa kuin Koff Porterin ja sahdin, ainakaan alkuaikoina. Sahdin elvyttäjänä Jacksonin merkitystä ei varmaan voi yliarvioida.

Koskaan en Jacksonia tavannut, mutta vuonna 2000 tarjosin lehtijuttua Leipzigin ainutlaatuisesta gose-oluttyypistä. Päätoimittaja Unto Tikkanen tyrmäsi ehdotuksen, koska juuri Jacksonilta oli tulossa gose-tarina. Peräännyin tietysti heti, mutta Jacksonin juttua ei sitten kyllä ainakaan siinä lehdessä julkaistu.

Jacksonin kirjoista läheisin on minulle Malt Whisky Companion. 80-luvulla olin kiinnostunut mallasviskeistä ja Jacksonin ankara luokittelu houkutteli vertailututkimukseen. Pitempiaikaista suhdetta viskiin en saanut aikaiseksi, kovimmat viskit on äkkiä kokeiltu ja sen jälkeen muut tuntuvat auttamatta pettymyksiltä. Olutmaailma on paljon monimuotoisempi ja hankalammin haltuun otettavissa, tutkimista riittää loputtomasti. Vanhan kliseen mukaan tärkeintä ei ole löytäminen vaan etsiminen. Uskon Jacksoninkin jatkaneen etsintää loppuun asti.

Ei kommentteja: