tiistai 31. maaliskuuta 2009

Niels Arden Oplev: Män som hatar kvinnor

Tanskalaisohjaajan tulkinta Stieg Larssonin debyyttiromaanista. Hyvin uskollinen romaanille, aineksia on karsittu, mikä on osittain hyväkin asia. Romaanin kehyskertomuksena oleva talousrikollisuuskuvio on edelleen mukana, mutta näppärän kevyesti integroituna. Leffan rytmi on kuitenkin turhan löysä, arkipäiväinen, lähes tv-tuotantotyylinen. Kun romaanin on lukenut, niin elokuvaa seuraa puolihuolimattoman hyväksyvästi. Jotain uutta olisi pitänyt saada elokuvaversioon, radikaalimpia muutoksia. Trilleriainekset ovat kovin alkeellisia. Miljööpuoli on onnistunut, Tukholma jää sivuun, mutta niin on romaanissakin. Kuvitteelliseen Hedestadiin sijoittuvat päätapahtumat on kuvattu Tukholman eteläpuolella Gnestassa, toimii hyvin. En viitsi romaanista tarkistaa, mutta yksi sijaintipaikka on ehkä romaanista poiketen sijoitettu Vilhelminaan, Östersundin pohjoispuolelle. Tunnen taajaman hyvin, joten tämä ratkaisu lämmitti mieltä. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan toimivia, Lisbeth Salanderin roolissa Noomi Rapace on todella hyvä. Kokonaisuutena kuitenkin pettymys, virkamiesmäinen suoritus. Kunnon auteur tekisi Larssonin aineksista persoonallisen elokuvana itsenäisesti toimivan teoksen, tyyliin Hawksin Chandler-tulkinta The Big Sleep.

1 kommentti:

Tommi kirjoitti...

Yllättävän hyvä filmatisointi aiheesta. Pahimmat rönsyt (joita sitten kahdessa muussa kirjassa riittääkin, olen edelleen sitä mieltä että kustannustoimittaja ei tohtinut tiivistää tekstiä Larssonin kuoleman jälkeen; ei välttämättä kuitenkaan huono asia ole) on onnistuttu karsimaan pois ja keskittymään itse tarinaan.

Imdb:n mukaan alunperin sarjaksi aiotut jatko-osat esitetään kankaalla vielä tämän vuoden puolella, kiirettä pukkaa. Onkohan luvassa Salander-inflaatio loppuvuodesta?
Toivottavasti ei. Ehkä jatko-osat olisikin ollut syytä tehdä tv-sarjan muotoon, aineksia siihen ainakin olisi ollut riittämiin ;)

Ja kyllä ruotsalainen näyttelijäkaartikin pyörii pientä piiriään: Beck näyttelee Vanger-imperiumin hallitsijaa ja Beckin viinaan menevä naapuri asianajajaa.