maanantai 1. helmikuuta 2010

Saku Rock

Venäläismiehityksen jälkeen näytti hetken siltä, että Virosta kehittyisi mielenkiintoinen olutmaa. Hygienia parani ja pienemmillä panimoilla oli muutama hyvällä tavalla särmikäs olut. Globaali kapitalismi on sittemmin tehnyt Viron olutskenessä yhtä rumaa jälkeä kuin puna-armeija. Sahtiin vertautuva koduõlu vielä sinnittelee, mutta sitä on huonosti saatavilla. Ylikansalliset jätit ostivat lähes kaikki kaupalliset panimot ja lakkauttivat tai vesittivät ne. Carlsbergin omistama Saku tekee edelleen Porteria, jonka vaihteleva taso on viime aikoina kääntynyt parempaan päin. Muut Sakun oluet ovat sitäkin vaisumpia. 

Suomeen rantautunut "uutuus" Rock taitaa olla pelkkä markkinointia tukeva pakkausratkaisu. Etiketissä todetaan hilpeästi, että tämä on pikemminkin lifestyle kuin olut. Lifestyle on nykyhetken huvittavin bullshit-termi, joka ei tarkoita yhtään mitään. Rock heijastelee kuulemma itsenäisyyttä, itseluottamusta ja positiivista kapinointia arkipäivän rutiineja vastaan. Hieno homma. Sakullahan on myös Hard Rock -niminen olut, jonka lifestyle-ominaisuudet olisi mielenkiintoista kuulla. Rock on viljaisen karkea, hieman makea ja kevyesti saippuaisen keinotekoisen muovinen. Alkoholi hieman pistelee, se on masentava saavutus 5,3 %:n vahvuisessa oluessa. Ei varsinaisia virhemakuja, mutta mallas maistuu liian vähän ja humala ei juuri ollenkaan. Tämä näyttää vaaleammalta kuin Saku Kuld, joten tässä on kai raaka-aineissa tingitty sitäkin enemmän. Ostopaikka Oulu, Välivainion Alko.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieman muistutusta juoman historiasta: ensimmäinen Saku Rock valmistettiin Tallinnan Rock Summeriin olikos se vuodeksi 1993 tai sinne päin. Mutta silloinpa globaali kapitalisti Sinebrykoff (silloin siis ihan suomalaisin voimin) osti yksinoikeudet kaljanmyyntiin kyseisillä festareilla, ja Sakulle jäi jättierä tuota varta vasten tehtyä olutta ns. "käsiin". Kai nuo Koffin pojat jo silloin petasivat Sakun kaappaamista. Lievätkö tienneet, että sama kohtalo on omalla yhtiöllä edessä joitain vuosia myöhemmin?

Ari Juntunen kirjoitti...

Kas vaan, en tuota Rock Summer -yhteyttä tiennyt. Suomessakinhan on nimetty oluita rock-yhtyeiden mukaan.