perjantai 22. huhtikuuta 2016

Reinheitsgebot 500 vuotta @ Gallows BirdHuomenna Baijerin oluenvalmistusta säätelevä puhtauslaki täyttää 500 vuotta. Hyppäsin eilen ehkä viimeistä kertaa Kampissa Niittykummun bussiin, elokuussahan paikalle saattaa jo päästä metrolla ja välillä voi ehkä ajaa pyörällä. Gallows Bird juhli Reinheitsgebotia hieman perverssillä tavalla, baariin oli hankittu tavaraa Berliinin moderneilta craft-panimoilta, jotka viittaavat kintaalla vanhoille säädöksille. Luvassa oli marjoja, hunajaa, vaniljaa, pähkinää, appelsiinin kuoria, korianteria, mentolia, vaahterasiirappia, inkivääriä ja maitohappobakteereja. Kaksi ja puoli tuntia startin jälkeen baarissa oli omituisen väljää, yleensähän Gallowsin spesiaalitapahtumat vetävät tilan pullolleen. Parin tunnin session aikana taisin tavata vain kolme tuttua oluthahmoa, hekin espoolaisia, varsinaiset ekstreemihörhöt loistivat poissaolollaan. Sosiaalinen tilanne silti päällä koko ajan, muistiinpanot jäi varsin lakonisiksi. 

Etukäteisrehentelystä huolimatta tarjonnassa oli yllättävän paljon "puhtaitakin" oluita. Ensimmäiseksi tempaisin puolikaspintit berliiniläisiä IPOja. Brewbaker Berlin IPA 5,5%, hyvin sitruksinen ja katkera. Erinomainen tasapaino, tämä jäi koko session huippukohdaksi. Brewer's Tributen India Pale Alessa oli  6,2% ja 55 IBU. Tässä selvä mallaspainotus, bittermäistä pähkinää ja kevyempi katkeruus. 

Seuraava olutpari oli pilsejä. Bierfabrik Berlin Schluckspecht Pils, 5,0%. Kirkas, viljainen, ruohoa, humalaa ronskisti, mahtavaa kamaa, toimii hyvin currywurstin kanssa. Brewer's Tributen Pils 5,1%, tämäkin viljamaltainen, ehkä hieman tunkkaisempi, ehti kyllä hieman lämmetä. Vähemmän katkeroakin. 

Kolmanteenkin pariin sain vielä kerättyä reinheits-kamaa. Bierfabrik Berlinin Wedding Pale Alessa 5,2%, karamellinen, hedelmäinen. Perustavaraa, mutta hyvin tyylikkäästi, tässäkin hyvin katkeruutta. Vakuuttavaa jälkeä panimolta, lähes yhtä hyvä kuin pils. Hops & Barleylta Friedrichshainer IPA Mandarina, 6%. Mandarina siis aromihumalana, Brewer's Gold ja Dana katkerohoppeina. Ei vaahtoa, perushedelmää, mutta jotenkin vaisu lähtö. Hyvä katkeruus kuitenkin. 

Vasta neljännessä parissa pääsin epäpuhtaampaan kamaan kiinni. Strassenbräun oluita molemmat. Sonnenal(l)e(e) -nimisessä oluessa 5,6%. Tuoretta pähkinäistä tavaraa pihkaisesti. Hedelmääkin löytyy, aika raikas. Hugwardum oli 6,4%. Vehnää, hyvin samea ulkonäkö, sitruunaa, hieman hapanta, raikasta tämäkin. Tässä piti olla ei-reinheitskamaa, mutta mausteet ei oikein tunnu. Pidän itseäni suhteellisen kaikkiruokaisena oluiden suhteen, mutta kyllä minä loppupeleissä kuitenkin olen gebot-miehiä. Ylimääräisiä rönsyjä ei olut kaipaa, neljällä perusraaka-aineella saadaan aikaan loppumaton määrä variaatioita. Tämäkin erinomainen tapahtuma osoitti juuri sen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ai nyt se on päällä? Ehkä osallistujakatoon vaikuttaa se, että festarin ajankohta oli piilotettu Gallowsin sivuilla suht hyvin ja FB:ssäkin ilmoitus vasta pari päivää ennen tapahtumaa. No, raporttisi perusteella festarin voikin jättää väliin. Ehkä 1000 vuotisjuhlille sitten...