keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Tom Jones: Asbury Park: Riot, Redemption, Rock n' Roll

Huomasin (lähes) sattumalta viime tingassa, että Finnkino esittää Tennispalatsissa lähes kertaluonteisesti uuden dokumenttileffan Asbury Parkin musiikkihistoriasta. Tuttu aihe Springsteen-kirjallisuudesta ja tietysti miehen musiikista, kävin paikan päälläkin fiilistelemässä 2001. Huonosti mainostettu tapaus, paikalla oli vain muutama mitä ilmeisimmin hardcore-fani, ainakin yhdellä oli This Hard Land -paita.

Perinteinen dokumentti, pääosin haastatteluja ja still-kuvia, hieman vanhaa elävää kuvaa ja tietysti musiikkia reippaasti. Itselleni eniten uutta tietoa tuli kaupungin vanhemmasta jazz-perinteestä ja yleensäkin mustan vähemmistön (40%) vaiheista. Pikkukaupungin East Sidea hallitsee Atlantin ranta boardwalkeineen ja hotelleineen, mutta kaupungin West Side radan toisella puolella Springwood Avenuen ympärillä oli mustan musiikin keskus vielä 1960-luvulla. Kaupungissa puhkesi mellakka 4.7.1970 ja tyypilliseen paradoksaaliseen tapaan mustat tuhosivat oman alueensa perusteellisesti. Springwood Avenue näytti olevan nykyään täysin autiota. Kovin hyvin ei käynyt East Sidellekaan, mutta pientä elpymistä tuntuu tapahtuneen, mm. gay-yhteisön kautta.

Dokumentin pääosassa tietysti kaupungin suuret pojat, Springsteenin ohella Little Steven Van Zandt ja Southside Johnny Lyon. Muistelut keskittyivät Upstage-klubin ympärille ja nämä vaiheet olivat itselleni varsin tuttuja. Loppupuolella homma kääntyi varsin kömpelöksi matkailumainokseksi. Varsinaisen dokumentin jälkeen esitettiin vielä puolen tunnin konserttitaltiointi, jossa kaupungin veteraanit ja nouseva junioriosasto vääntävät Chuck Berrya ja Little Richardia. Hieman persoonallisempaa ja syvällisempää otetta olisin toivonut, mutta ehkä aihe on niin suppea, ettei siitä saa enää enempää irti.

Ei kommentteja: