lauantai 28. joulukuuta 2019

George Pelecanos: The Man Who Came Uptown


Vuonna 2013 ilmestyneen The Doublen jälkeen George Pelecanos on harmittavasti keskittynyt televisiohommiin. Viime vuonna ilmestyi kuitenkin tämä romaani, joka tosin ei ole odotettu kolmas osa Spero Lucas -sarjaan. Washington DC:ssä kuitenkin ollaan, jopa aivan samoilla Columbia Heightsin kulmilla, jonne monet Pelecanosin aiemmatkin romaanit sijoittuvat. Pelecanos jopa mainitsee Meridian Pint -baarin, jonne pari vuotta sitten kävelin DC:n ytimestä Gene Bonventren johdolla. Baari on jo sittemmin muuttanut Virginian puolelle Arlingtoniin, koska minimipalkka siellä on paljon alhaisempi kuin Districtissä. Huvittavasti Pelecanosin romaanin nimihenkilö on entinen vankilakundi, joka työskentelee minimipalkalla Columbia Heightsissä craft-olutta (DC Brau mainitaan) tarjoilevassa pizzeriassa.

Romaanin ensimmäinen lause on kuin Donald E. Westlakelta. "When Antonius thought of all the things they'd done wrong the day of the robbery, wearing hoodies might have been at the top of the list". Romaani on omistettu Charles Willefordille ja Elmore Leonardille. Pelecanos on myöhemmässä tuotannossaan viljellyt tiheästi viittauksia ihailemilleen kollegoilleen, mutta nyt homma lähtee lapasesta kokonaan. Yksi päähenkilö on vankilan kirjastonhoitaja ja hänen kauttaan Pelecanos tarjoilee mittavan nipun suosikkejaan. Romaani alkaa vaikuttaa välillä kirjallisuusluennolta. Leonardilta mainitaan mm. miehen ehkä suurin mestariteos Swag ja varsinkin varhainen western Valdez Is Coming. James Lee Burke, John Steinbeck ja Wallace Stroby saavat maininnat, Strobyn tuotantoon pitää ilman muuta perehtyä lisää. Erityisfokuksessa ovat Don Carpenterin Hard Rain Falling ja Willy Vlautinin Northline, joka on itselleni tuntematon tapaus.

The Man Who Came Uptown on arkirealistinen romaani, rikosromaani ilman muuta, mutta ennen muuta jonkinlainen kasvukertomus valistushengessä, Pelecanos jaksaa uskoa ihmisten kehittymiseen ja sivistyksen voimaan. Pelecanosin haittapuoli on saarnaava tai holhoava koulumestarimainen ote, joka on tässä teoksessa korostuneempi kuin monessa aiemmassa. Päähenkilöitä on useita, mutta taitavasti Pelecanos sitoo kaikki yhteisöllisesti mukaan. Kuten avauslauseesta ilmeni, huumoriakin on, bail bondsmanin firman nimi on Ward Bonds. Kokonaisuus on kuitenkin vähän vetelä, uudelleenlämmitetyn tuntuinenkin, Pelecanos tuntuu olevan vähän ymmällään mihin suuntaan pitäisi edetä.

Ei kommentteja: