sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Rob Rensenbrink

Vajaat neljä vuotta sitten kirjoitin muistokirjoituksen Johan Cruyffista ja nyt saapui tieto Rob Rensenbrinkin menehtymisestä 72-vuotiaana. Miehet olivat samanikäisiä ja osittain Rensenbrink jäi Cruyffin varjoon. Itselleni Rensenbrink oli kuitenkin 1970-luvulla muutaman vuoden suurempi suosikkipelaaja kuin Cruyff, tai oikeastaan kukaan muukaan. Rensenbrink siirtyi 22-vuotiaana 1969 Belgiaan pelaamaan ja pysyi poissa parrasvaloista vuoden 1974 MM-kisoihin asti. Siellä hän pystyi syrjäyttämään (niin ikään edesmenneen) Ajax-legenda Piet Keizerin avauskokoonpanosta ja päätyi kisojen epäviralliseen (?) all stars -miehistöönkin. Rensenbrinkin rooli jäi kuitenkin suhteellisen rajatuksi Cruyffin, Neeskensin, Van Hanegemin ja Krolin kerätessä suurimman huomion. Lisäksi Rensenbrink pelasi loukkaantuneena finaalissa vain ensimmäisen puoliskon. Se saattoi maksaa Hollannille mestaruuden. Monien mielestä Rensenbrink oli taitavampi kuin Cruyff, mutta syrjäänvetäytyvänä introverttina ei saanut tarpeeksi vastuuta. 

Belgian Anderlechtissa vastuuta kuitenkin tuli. Näkemistäni Rensenbrinkin peleistä parhaiten muistiin on jäänyt vuoden 1976 Euroopan Cup-voittajien Cupin finaali, jossa Anderlecht voitti West Hamin 4-2. Rensenbrink teki kaksi maalia ja hallitsi tapahtumia täysin suvereenisti. Pidin suoritusta silloin suunnilleen parhaana koskaan näkemistäni ja ihmettelin miten pelaaja voi olla jo lähes 29-vuotias. En ollut häntä sitä ennen kunnolla rekisteröinyt. 

Vuoden 1978 MM-kisoissa Rensenbrinkin rekisteröivät sitten käytännössä kaikki. Cruyff jäi pois kisoista ja Rensenbrink pääsi johtamaan Hollannin hyökkäyspeliä. Se ei ehkä ollut yhtä näyttävää kuin Cruyffin aikana, mutta vähintään yhtä tehokasta. Maailmanmestaruus oli vieläkin lähempänä kuin neljä vuotta aiemmin. Tilanne oli 1-1 finaalin viime hetkillä, kun Rensenbrinkin ohjaus osui Argentiinan tolppaan. Argentiina sitten tunnetusti vei voiton jatkoajalla. 

En tiedä miten traumaattisesti Rensenbrink otti tämän tappion. Ura kuitenkin hiipui nopeasti tämän jälkeen. Seuraavana vuonna Rensenbrink jätti maajoukkueen ja 1980 Anderlechtin. Pari jäähdyttelykierrosta USA:n Portlandissa ja Ranskan Toulousessa ja homma oli siinä. Uran jälkeen mies pysytteli tiukasti pois julkisuudesta. Ennen kuolinuutista ehdin jo liikuttua pari vuotta sitten Zürichin FIFA-museossa, kun esillä oli Rensenbrinkin pelipaita vuoden 1974 kisoista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Gruyff, Keizer ja nyt Rensenbrink. Jotenkin nämä herrat poistuivat hivenen aikaisin, vaikka seitsenkymppisen ylittivätkin. Müllerkin lienee huonossa kunnossa, joten ei tuo puskeminen varmaan hirveän tervettä ole, ainakaan noiden 60- ja 70-lukujen raskaiden pallojen.

Anonyymi kirjoitti...

Gruyff, Keizer ja nyt Rensenbrink. Jotenkin nämä herrat poistuivat inhimillisesti katsoen liian varhain, vaikka seitsenkymppinen menikin rikki.Maailmamestareistä lienevät kaikki vielä elossa, tosin Müller lienee henkisesti huonossa kunnossa.