keskiviikko 10. elokuuta 2022

European Cup Final 1960 Real Madrid vs Eintracht Frankfurt


 DVD-levyjen huippukautena hankin tallenteita historiallisista jalkapallo-otteluista. Kokoelman kirkkain helmi saattaa olla tämä vuoden 1960 Euroopan Cupin finaali, jota on yleisesti pidetty kaikkien aikojen parhaana pelinä. Tällaisia matseja ei kuitenkaan tule kovin usein tsekattua uudelleen. Innostuin nyt katsomaan tämän toiseen kertaan, kun täsmälleen samat joukkueet pelaavat tänään Super Cupissa Helsingin Olympiastadionilla. Samoin kuin nyt, 1960 Real Madrid oli ylivoimainen suosikki voitettuaan kaikki siihen mennessä pelatut neljä Euroopan Cupia. Eintracht oli jotenkin yllättäen päässyt näin pitkälle, 1960 ei ollut edes Bundesligaa olemassa. Ottelu oli vähällä peruuntua, koska Madridin riveissä pelannut unkarilainen Ferenc Puskás oli syyttänyt Länsi-Saksaa piristeiden käytöstä MM-finaalissa 1954. Puskásin oli pyydettävä anteeksi ennen kuin saksalaiset suostuivat pelaamaan. Ottelu pelattiin Glasgow'n Hampden Parkilla, joka oli silloin Euroopan suurin stadion, katsojia 127 000. Tallenteen mustavalkoinen kuva on rakeinen, mutta silti yllättävän hyvälaatuinen. BBC:n lähetyksestä tallennetussa filmissä on pieniä katkoksia, mutta olennaista ei puutu. Selostaja on englantilainen alan legenda Kenneth Wolstenholme. 

Real Madrid hyökkäsi heti avauksesta ja oli tehdä maalin, mutta sitten peli tasaantui. Eintracht pelasi yllättävän avoimesti ja sai myös paikkoja, pallo ylärimaankin ennen kuin joukkue meni johtoon 18. minuutilla Kressin maalilla. Saksalaisten tekniikka kuitenkin selvästi heikompaa, alkeellisia virheitä esiintyi.  Peli näytti suhteellisen nopealta verrattuna 1970-luvun kuvioihin. Alfredo Di Stéfano aloitti suhteellisen alhaalta, mutta pelasi käytännössä koko kentällä, teki sitten kaksi Realin ensimmäistä maalia aivan lähietäisyydeltä. Di Stéfano oli Johan Cruyffin esikuva ja tästäkin pelistä huomaa heti miksi. Di Stéfanon pitkät kuljetukset olivat hyvin samantyylisiä kuin Cruyffilla. Puskás yritti paljon vaikeita syöttöjä, paljon epäonnistumisiakin. Realin oikealla laidalla pelanneet del Sol ja Canário yllättävän taitavia, näyttivät paremmilta kuin vasemman laidan kuuluisampi Gento. Alempana keskikentällä pelannut kapteeni José María Zárraga myös avainpelaajia, viljeli pitkiä tarkkoja pystysyöttöjä. Puskás teki sitten ensimmäisen puoliskon lopussa Realille etunurkasta jo 3-1 -numerot.


Real painosti toisen puoliajan alusta alkaen, mutta Eintrachtilla edelleen hyökkäyksiä. Gento alkoi piristyä, hän hankki Puskásin läpisyötöstä rangaistuspotkun. Tuomari kävi kysymässä neuvoa linjamieheltä, ehkä hieman löysä tuomio, jonka toimeenpani Puskás kovalla vasurilla alanurkkaan. Puskás todellakin maineensa mukaisesti vahvasti vasenjalkainen, mutta ainakin kerran hän antoi vapaapotkun oikealla jalalla. Puskás jatkoi tykitystään tunnin kohdalla ja neljäs maali 71. minuutilla muutti numerot jo 6-1. Pelin vauhti hieman hidastui ja puolustuksen virheistä Eintrachtin sentteri Stein pääsi kahdesti rankaisemaan. Niiden välissä Di Stéfano kävi täydentämässä oman hattutemppunsa alanurkkaan. Loppu oli sitten Realin täydellistä näytöstä, Gento kikkaili brasilialaistyyliin, Di Stéfano sai pallon vielä tolppaan ja Puskás oli kertakaikkiaan pitelemätön. Taatusti kaikkien aikojen kovimpia esityksiä. Real ei kuitenkaan voittanut Espanjan mestaruutta tällä kaudella, Euroopan Cupin semifinaalissa Realille hävinnyt Barcelona oli parempi La Ligassa. Barcelonan Luis Suárez vei myös vuoden 1960 Ballon d'Orin, Puskás oli toinen, Di Stéfano neljäs, Gento sijalla 11 ja del Sol sijalla 16. Brasilialainen Canário ei äänestyskelpoinen. Ei kommentteja: