sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

David Miller: Lonely Are The Brave

 Moderni nykyaikaan sijoittuva western vuodelta 1962, tapahtuu jossain New Mexicossa. Korean sodassa taistellut Kirk Douglasin cowboy ei oikein sopeudu muuttuneeseen tilanteeseen. Hyvin yksinkertainen tarina, johon Dalton Trumbon käsikirjoitus lataa filosofisia ulottuvuuksia. Pohjalla on Edward Abbeyn romaani.  Vankilapakoa seuraa raamatullinen rimpuilu hevosen kanssa vuorijonon yli. Aika masentava fiilis pitkin matkaa, ei mikään erityisen viihdyttävä leffa. Nuori Gena Rowlands lähes tunnistamattomana. Douglas piti tätä parhaana elokuvanaan, joten kovin hyvä hän ei ollut arvioinneissaan.

4 kommenttia:

kirjoitti...

Mahtava elokuva, kirja odottanyt hyllyssa jo monta vuotta. Katsoin 1. kerran kun tuli telkkarista, 27.3.1976 MTV1.

Brando kun ohjaa leffan tulee heti maailman paras leffa (Vihan riivaama). Douglas kun "ohjaa", siis ottaa ohjat, leffan niin tulee maailman toiseksi paras, tai hyvin lahelle.

Tunnelmallinen mestariteos katoavasta maailmasta ja sen viimeisista dinosauruksista jotka pyristelevat modernisoituvan yhteiskunnan tiukassa otteessa.

-Juha

Ari Juntunen kirjoitti...

Itse en noin paljon tosiaan innostunut, laatuleffa kyseessä tietysti. Ehkä olen saattanut nähdä joskus, ehkä jopa tuolloin 1976, mutta en juuri muistanut mitään.

kirjoitti...

Ikuisesti syopyi muistiin kun elokuvan lopussa Archie Bunker ajoi rekalla hevos-rukan yli.

-Juha

Anonyymi kirjoitti...

Nojoo, olihan se traagista. Hevonen sätki pitkään.