maanantai 19. lokakuuta 2009

Greg Noonan

Huomasin eilen yllättäen amerikkalaisista olutblogeista, että amerikkalaisen modernin olutkulttuurin merkittävä vaikuttaja Greg Noonan on kuollut viikko sitten 58-vuotiaana. Tapasin Noonanin lyhyesti kesällä 2006, kun kävin Uuden-Englannin olutmatkallani hänen panimoravintolassaan Vermontin Burlingtonissa. En silloin tuntenut hänen mainettaan, kuulin vain baarimestarilta että hän on paikan omistaja ja vaihdoin muutaman sanan Noonanin kanssa. Myöhemmin itselleni selvisi, että hän avasi 1988 Vermontin ensimmäisen panimobaarin taisteltuaan kolme vuotta paikallista lainsäädäntöä vastaan. Noonan vaikutti myöhemmin keskeisesti monien muidenkin Vermontin panimoiden taustalla ja on julkaissut useita oluenvalmistukseen liittyviä kirjoja, mm. USA:ssa klassikon asemassa olevan Brewing Lager Beer -teoksen.

Kertaan tässä omia muistiinpanojani siltä päivältä (25.7.2006), kun Noonaniin törmäsin. Lähdin aamulla liikkeelle New Yorkin osavaltion pohjoisosasta Ontario-järven rannalta Sackets Harbor -kylästä, jossa olin edellisen illan viettänyt loistavassa panimobaarissa. Ajoin sateessa läpi Adirondacks-vuorten olympiakylä Lake Placidiin, jossa pysähdyin muutamaksi tunniksi. Alppikylän näköisessä paikassa kaksi panimoravintolaa, Great Adirondacks Brewing ja Lake Placid Brewery, oluet keskitasoa, myös Bill Clintonin suosikki, jälkimmäisen panimon Ubu Ale. Lake Placidistä jatkoin Kanadan rajalle ja kiersin Champlain-järven pohjoispuolelta siirtyen Vermontin valtioon, saarien läpi valtion suurimpaan kaupunkiin Burlingtoniin. Majapaikka oli suhteellisen kaukana keskustasta, kävelin sinne pari kilometriä paahtavassa helteessä campus-alueen läpi.

Burlingtonin keskustassa heti luotaantyöntävältä pankkirakennukselta näyttävään Vermont Pub & Breweryyn, siisti tilava ravintola. Puhelias tyttö baarimestarina, halusi puhua saksaa eurooppalaisen kanssa, koska opiskeli kieltä. Heiteltiin saksalaisia oluttermejä edestakaisin. Tyttö kertoi ympärillä puuhailevan ujon keski-ikäisen miehen olevan paikan omistajan. Päälläni oli Full Sail -panimon teepaita Oregonin Hood Riveristä. Omistaja kommentoi paitaa jotenkin, sanoin käyneeni siellä runsas vuosi aiemmin. Mies totesi, ettei ole koskaan päässyt käymään Oregonissa, vaikka se on niin hienoa olutaluetta. Kaveri oli siis Greg Noonan, häipyi toisaalle askareisiinsa. Join Bombay Grab IPAa, hienostuneen humalaista, 75 IBUa. Sitten Vermont Smoked Porteria, ei erityisen savuista, mutta kuivaa ja pehmeää.

Kävin sinä iltana vielä kahdessa muussa Burlingtonin keskustan panimoravintolassa, ainakin Three Neads Noonanin inspiroima. Seuraavana päivänä ajoin Vermontin keskiosiin vihreille vuorille pieneen Bridgewater Corners -kylään ja Long Trail Breweryyn. Paluumatkalla Burlingtoniin pysähdyin Waterburyssä Alchemist Breweryssa, joka on ehkä Vermontin maineikkain. Sen omistaja on Noonanin oppipoika, aloittanut tarjoilijana Vermont Pub & Breweryssä, jossa kävin vielä toistamiseen sinä iltana. Noonania tai saksalaistyttöä ei näkynyt, mutta join erinomaista Wee Heavyä, Noonan on kirjoittanut kirjan myös Scotch Alen valmistuksesta. Seuraavana päivänä jätin Vermontin.

Ei kommentteja: