perjantai 5. marraskuuta 2010

Laitila Kievari Tuomas 2010

Jouluolut on hieno perinne, mutta oma innostus on viime vuosina haalistunut. Monissa jouluoluissa on vahvoja mausteita, jotka tuntuvat keinotekoisilta ja päälleliimatuilta. Poikkeuksia on, mutta enemmän haluaisin nähdä joulusesonkinakin perusraaka-aineista valmistettuja tummempia ja täyteläisempiä oluita, hieman englantilaiseen winter warmer- tai saksalaiseen bock-tyyliin. Tämän kauden ensimmäiseksi jouluolueksi valikoitui Laitilan uutuus. Jo toisen kerran peräkkäin tämän oluen on suunnitellut suomalaisen olutskenen ehkä arvostetuin vuotuinen kunniapalkittu, Hyvä Tuomas. Viime vuonna Kari Ylänteen konsultoima Tuomas oli mild-variaatio. Tänä vuonna Laitilassa Tuomasta on pannut länsirannikon naapurikaupungin kilpailija Mika Heikkinen. Olut on tyystin erilainen. Tummaa lageria on höystetty kanelilla, korianterilla ja vanilliinilla. Mausteet on välittömästi havaittavissa. Olut on muuten melko laiha, alkoholia on poliittisten olosuhteiden takia 4,7% ja se ohentaa maltaan runkoa. Hieman makea ja tyypillinen Laitilan ominaismaku, joka kai nousee hiivakannasta. Useat pitävät sitä hernekeittomaisena, itsekin olen sen usein rekisteröinyt, mutta tällä kertaa se jää mausteiden varjoon. Kesällä tapaamani Heikkinen on kunnon olutmies, jonka harteille Suomen olutkulttuurin kehityspaineita on laskettu, mutta viimevuotisesta Tuomaasta pidin paljon enemmän, kaneli tekee tästä hyvin vaikeasti juotavan oluen. Ostopaikka Oulu, Linnanmaan Prisma. 

Ei kommentteja: