keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Esox Charoli Pale Ale

Voimakkaasti vaahtoava pähkinäale Pyykösjärveltä. Esox mainitsi itse voimakkaasta hiilihapotuksesta, joten osasin varautua kuohuihin. Charoli on intialainen pähkinätyyppi, jolla jenkkihumaloitua (Amarillo, Cascade) kevyttä (3,5%) pale alea on maustettu, pähkinät paahdettuja. Ratkaisu on mielenkiintoinen, sitruksinen humala on selvästi esillä, mutta pähkinä (tai maltaat) leikkaa sitä hillitysti makeammaksi tai leipäisämmäksi. Vastaava vaikutus olisi ehkä saatu aikaan runsaammalla mallasmäärällä, mutta nyt siis saadaan tasapainoa lähes Pekka Puskaa tyydyttävällä alkoholipitoisuudella. Leimallisesti hedelmäinen tämä ei ole. Olut on kohtuullisen kirkas vaahdon alla, hiivat on pullon pohjalla. Voimakas hiilihappoisuus ei siis ole välttämättä suunniteltu ominaisuus, mutta erityisemmin se ei makua tunnu haittaavan, se on pelkkä käyttöliittymäongelma. Ehkä juotavuus pitemmässä sessiossa voi kärsiä hapokkuuden takia. Mallasreseptissä on vehnää, sahtimallasta ja kahta eri karamellimallasta, keitos oli ilmeisesti kertaluonteinen inspiraatio käsillä sattumalta olleiden raaka-aineiden pohjalta. Jälkimaku ei ole erityisen pitkä, omaan makuuni tätä olisi voinut humaloida vielä huomattavastikin rankemmaksi. Hiivojen noustessa pullon pohjalta maku hieman tuntuu mausteituvan lisää, raikkaus vähenee. Selvästi kokeellinen tuotos, mutta nautinnollinen maisteluolut tämäkin on, kädenjäljen tuntuminen on pelkkää plussaa. Valmistajan omaa itsekritiikkiäkin netistä löytyy.

Ei kommentteja: