lauantai 13. heinäkuuta 2013

Owen Laukkanen: The Professionals

Täytyy myöntää, että tartuin tähän kirjaan pelkästään kirjailijan nimen perusteella. Laukkanen kuulostaa varsin suomalaiselta nimeltä. Mies on kanadalainen, ilmoittaa opiskelleensa ja asuvansa Vancouverissa, juuria ehkä myös Atlantin puolella Prince Edward Islandilla. The Professionals on esikoisteos, ilmeisen hyvä kaupallinen menestys, koska huomasin pokkaripainoksen oululaisessakin kirjakaupassa.

Lähtökohtana yllättävän yhteiskunnallinen ongelmatilanne, nuorisotyöttömyys. Neljä korkeakouluista valmistunutta seattlelaista ei saa työtä ja he päättävätkin hankkia elantonsa kidnappaamalla varakkaita ihmisiä. Pointtina on lunnassumman pienuus, 60-100 000 dollaria, jolla taataan matala profiili. Uhrit maksavat kiltisti, julkisuutta ei tule ja virkavaltakin pysyy loitolla. Homma toimii hyvin pari vuotta, kunnes asiat alkavat mennä pieleen ja nelikon jäljille pääsevät sekä liittovaltion organisaatiot että organisoitu rikollisuus. Laukkasen romaani kertoo tästä takaa-ajosta. Miljöö vaihtuu ympäri mannerta, Seattle, Minneapolis, Chicago, Detroit, Miami. Mistään miljöötuntumasta ei voi puhua, tapahtumat voisivat sijoittua minne vain. Sama koskee henkilöhahmoja, ne ovat kaikkein kliseisimpiä ja ennalta-arvattavimpia. Tarinakin on kovin tuttu, mitään yllättävää ei tapahdu. Teksti rullaa sinänsä hyvin, mutta kovin anonyymisti sekin, kirjan olisi voinut kirjoittaa jokin projektiryhmä. Laukkanen on seurannut pokerikisoja, kirjan tarinan voi varmaan lukea jonkinlaisena korrelaationa pokeripelistä. Ehkä tuntunut hyvältä idealta, mutta lopputulos on pelkästään tylsä. 

Jotta asia tulee nyt täysin selväksi, niin Laukkasen romaani on pelkkää roskaa, puhdasta Dan Brown -tyylistä sontaa kasan pohjalta. Kun kesän aikana on tullut luettua Lehanen, Kerrin, Pelecanosin ja Tuomaisen kaltaisia ammattilaisia, niin amatöörin puuhastelu tuntuu heidän rinnallaan poikkeuksellisen alkeelliselta. Tietysti on hyvä aina välillä hieman kalibroida arviointikykyä lukemalla kehnoa kamaa. 

Ei kommentteja: