perjantai 11. maaliskuuta 2016

Hopping Brewsters Nälkämaa Luotikuja IPA

Siirtymä Kajaaniin ei tällä kertaa sujunut aivan ongelmitta. Norran ATR kurvasi Mikkelin päältä takaisin Vantaalle, kun koneen jäänestomekanismissa havaittiin häikkää. Etelä-Suomessa oli lämmin kevätsää, mutta Kajaanissa satoi jäistä vihmaa. Uusi kone kuitenkin löytyi käymättä edes terminaalissa, joten Paltaniemelle laskeutuminen tapahtui vain vajaat kaksi tuntia myöhässä. Tunnelma oli helpottunut, koska tällä reissulla Kajaanissa oli odotettavissa poikkeuksellisen mielenkiintoista olutta. 

Vuosi sitten pääsin maistamaan Lempäälään asettuneiden kajaanilaisten Aleksi Haapavaaran ja Sami Leinosen tekemää kotiolutta vaikuttavalla Nälkämaa Luotikuja IPA -nimellä. Nyt miehet ovat tehneet Akaalla oluesta kaupallisen version, myös Hopping Brewstersin voimahahmolla Kimmo Kyllösellä on nimestä helposti arvaten kainuulaistaustaa. Tämä versio on huomattavasti kevyempi, alkuperäinen 8,1% on pudonnut 5,6 prosenttiin. Olut päästettiin myyntiin ensimmäisenä Kajaanissa, luonnollisesti pahamaineisella Luotikujalla. 

Luotikujan tutumpi Pub Baron oli juuri potkaissut ämpärin nurin, joten Nälkämaa-oluen debytointiareena oli vastapäinen Saint Kukko, jossa en ole ennen käynyt. Lähestyin paikkaa määrätietoisesti Kauppakadun puolelta räntäsateessa. Oven ulkopuolella notkui puolikymmentä tummiin pukeutunutta karskin näköistä karjua, joiden välistä pujottelin sisään ns. muina miehinä. Hämärä tilava karu sporttibaari, Luotikuja IPAn mainoksia joka puolella, biljardin pelaajia. Sameaa rumaa olutta, tuoksussa mukavasti sitrusta. Raikasta greippiä hyvin maussa, varsin täyteläistä, tosin liian kylmää. Pihkaakin löytyy, mutta hiilihappoa on liian paljon ja hedelmä kääntyy lämmetessä hieman yrttiseksi. Katkeruutta on havaittavasti, mutta tietysti liian vähän minun makuun. Kokonaisuus on hieman karkea, mutta kyllä tässä paljon hyviä aineksia on. Ei muuta kuin uutta variaatiota putkeen. Kajaani, Saint Kukko, 11.3.2016. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Määrätietoista oluenmetsästystä, kun lennetään puoli Suomea yhden uuden oluen luokse :)

Anonyymi kirjoitti...

Tai sitten oman erinomaisuutensa korostamista...

Ari Juntunen kirjoitti...

Varmaan osittain molempia. Mutta kun yleensäkin kirjoitan blogiin juomistani oluista, niin sääli olisi ollut jättää tästä kirjoittamatta.