torstai 11. toukokuuta 2017

Puolan pienpanimoviikko @ Bryggeri Helsinki

Bryggeri Helsinkiin on saatu nippu puolalaisia craft-oluita, mukana järjestelyissä Humalove ja Suomi-Puola -yhdistys. Olin mukana lehdistötilaisuudessa, jossa järjestäjien ohella ääneen pääsi Olutkoira-blogia pitävä Teemu Vass, hyvin Puolan skeneä tunteva skribentti, jota en ole ennen tavannutkaan. Oluiden oheen keittiöpäällikkö Ali Suviala oli rakentanut lihamakkaraisen bigos-metsästäjänpadan, jota kovin kylläisenä en pystynyt paljoa maistelemaan. 

Seitsemän hanaolutta, pullossa noin 20. Kaikkia en ehtinyt maistelemaan, mutta jonkinlaisen otoksen sain. Pintan karhunvatukkasour Kwas Jota oli hyvin marjainen makean hapan olut. IPA-tyylisiä oluita kokeilin eniten, mutta niissä ei oikein säväyttäviä tapauksia ollut. Trzech Kumplin kissanpissainen Misty ehkä puhtain. Deer Bearin paahteisessa black IPAssa Blackout oli liian vähän hedelmää ja katkeroa. Kingpinin ruis-IPA Vandal liian makea, saman panimon Cherokee Bluesissa diasetyylin vivahdetta. Ale Browarin HopSasassa hartsia, vaikkakin kohtuullisesti katkeroa. Pintan Modern Drinking ohuen vihanneksinen, Perun-panimon hauskasti nimetty DIPA Topor Peruna oli kovin juuresmainen pihkan takana. Perunin stout Noc Kupaly varsin makea. Pintan tutun Imperatorin sherry-versio olisi kiinnostanut, mutta muut kutsuvieraat ehtivät heittää sen parempiin suihin. 

Kokonaisvaikutelma hieman samantyylinen kuin yli vuoden takaisella Krakovan reissulla. Paljon keskinkertaista kamaa on Puolassa liikkeellä ja nyt ei ehkä haaviin ole sattunut aivan kirkkaimpia helmiä. Imperator oli nyt ainoa balttiporter, olisi ollut kiinnostavaa saada enemmän uusia esimerkkejä tästä puolalaisten bravuurityylistä, joka niitti suosiota Suomessakin jo 1990-luvulla. Erinomaista toimintaa kuitenkin tuoda Puolan tuotantoa maahan, liian vähän niitä on täällä nähty.

Ei kommentteja: