sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Craig Russell: The Valkyrie Song

Edellisen romaanin Köln-poikkeaman jälkeen Craig Russell palauttaa Jan Fabelin Hampuriin sarjan viidennessä osassa vuodelta 2008. Fabel on luopunut uranvaihtohaaveistaan, parisuhde rakoilee, samoin Hampurin poliisin murharyhmä, muutenkin kuin suljettuun psykiatriseen hoitoon joutuneen Maria Kleen osalta. Uuden romaanin tapahtumat käynnistyvät Hampurin ytimestä, St. Paulin Reeperbahnin sivukujilta. Liikkeellä näyttää olevan Jack the Ripperin käänteinen kuvio 100 vuotta myöhemmin, prostituoitu tappaa asiakkaita. Taustalla on vielä 1980-luvulla Itä-Saksaa terrorisoineiden kommunistien murhaajiksi kouluttamat pikkutytöt. Stasi nimeää lapsimurhaajat valkyyrioiksi, vaikka pääkouluttaja kritisoi nimen muistuttavan liikaa Hitler-Jugendin tyttöosastoa. 

Russell kieputtaa tarinaa tuttuun tyyliin, paikallispolitiikan lisäksi ympäristöasioihin liittyvät hämärät liiketoimet ovat fokuksessa. Ukraina-kytkentää ei tällä kertaa ole, lonkerot ulottuvat nyt Kroatiaan, Jugoslavian hajoamissotiin ja toiseen maailmansotaan asti. Tapahtumat sivuavat Norjaa ja Tanskaa, yksi sivuhenkilö on Kontinen-niminen tutkija Venäjän Karjalasta. Russell tekee virheen ajoittaessaan yhden juonen käänteen hiihdon MM-kisoihin 1982 Oslossa. Juonen henkilö on itäsaksalainen naisampumahiihtäjä. Ampumahiihdollahan on omat MM-kisansa ja vuonna 1982 ne eivät olleet Oslossa, vaan Minskissä. Asiaan liittyy toinenkin virhe, naisampumahiihtäjät tulivat mukaan MM-kisoihin vasta 1984.

Vakuuttavaa jälkeä, Hampurin paikallisväri on entistäkin sakeampaa ja Stasi-kytköksellä Russell saa aikaisempaa paremman uskottavuuden groteskeihin tapahtumiin.  Vaikea sanoa, onko sarjan paras, mutta sujuvuudeltaan ainakin onnistunein.

Ei kommentteja: