maanantai 3. kesäkuuta 2019

BRLO A Billion Suns


Helle vain kiristi otettaan Berliinistä, joten hotellihuoneen luovutuksen jälkeen pakenin paahtoa viereiseen Deutsches Spionagemuseumiin. Näkyy avautuneen 2015, varsin suurisuuntainen operaatio. Osittain viihteellistä kamaa, osittain lapsille suunnattua elämyksellistä lisättyä todellisuutta, mutta varsin paljon myös varsinaista substanssia. Vakoilun historiaa varsin kaukaa, mutta kertomus alkoi tiivistyä ensimmäisen maailmansodan Mata Hari -kuvioissa. Toisen maailmansodan pari Enigmaa ehkä koko kokoelman kärkitarjontaa. Selvä painotus kylmän sodan Stasin ja Länsi-Saksan BND:n kamppailuissa, monenlaista välineistöä löytyi. Hyytävin esine ehkä (todennäköinen?) kopio sateenvarjoinjektioneulasta, jolla Georgi Markov murhattiin Lontoossa 1978 risiinillä. Bulgarian kommunistidiktaattori Todor Živkov operaation todennäköinen tilaaja ja KGB toteuttaja.  

BRLOlla iso panimoravintola U-Bahn-asema Gleisdreieckin vieressä. Vähän samaa otetta kuin Põhjalan mahtisaluunassa Tallinnassa. Kuumaa ulkona, mutta niin oli sisälläkin. 20 hanaa, suurin osa omia.  A Billion Suns on NEIPA, 6%. Sameaa, hedelmää on, mutta myös liikaa hiilihappoa. Marjaista kirpeyttä ja kevyt katkeruus, ei huono, mutta ei lähellä tyylin huippuja. Berliini, BRLO Brwhouse, 2.6.2019.

2 kommenttia:

Sampo kirjoitti...

Sinähän et flighteja harrasta mutta satuitko pistämään merkille missä kaikissa Berliinin paikoissa moisia oli saatavilla? Ainakin tuolla BRLO:ssa näyttäisi olevan.

Ari Juntunen kirjoitti...

En osaa tosiaan sanoa. Oletettavasti useimmissa moderneissa paikoissa niitä on.