lauantai 22. kesäkuuta 2019

Ferdinand Speciální Světlé d'Este

Ferdinand on perinnepanimo Benešovissa Prahan eteläpuolella, blogiin olen arvioinut aiemmin vain tumman lagerin, joka ei säväyttänyt. Nyt Alkon hyllyllä panimon bockia, kantavierre 15%, 6,5% alkoholia. Nimen d'Este hieman hämmentävä, sehän ei ole tšekkiä, mutta ehkä itä kuulostaa ranskaksi hienommalta. Väliotsikko skutečné pivo tarkoittaa "todellista olutta", vähän siis kuin real ale. Omilla nettisivuillaan panimo rehvastelee sillä, että Saaz-humalien käyttö ei tässä aiheuta pitkäkestoista katkeruutta: "full taste of the Žatec hops, which guarantees pleasant non-lasting bitterness." Ei siis kovin rohkaiseva lähtökohta hophedonistin näkökulmasta. 

Kirkas kultainen väri, hyvä vaahto, ei tosin kovin kestävä. Tuoksu hieman savuinen. Maussa samaa kevyttä savuisuutta, joka kääntyy samalla kermaiseksi diasetyyliksi. Eihän se yllätys ole tšekkioluessa, mutta epämiellyttävää silti. Kuiva maltaisuus hallitsee kokonaisuutta, mutta diasetyyli leikkaa siitäkin terää pois. Ei bockin metallisuutta kovin paljoa. Heikko katkeruuskin, ei suuri elämys. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko.

3 kommenttia:

Robert Kubala kirjoitti...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Ferdinand_d%27Este

Tuota nimeä miehesta, ja tämän panimon ja mallastamon silloisesta omistajasta, meillä käytettään "Franz Ferdinand":in rinalla jostain syystä.
Ja "specialni" taas tsekin säädöksissä ei tarkoita muutta kuin että kantavierrevahvuus on 13'platon ylläpuolella.

Ari Juntunen kirjoitti...

Okei, kiitoksia tiedosta. Enpä edes ajatellut, että kyseessä on Franz Ferdinand. Este näkyy alunperin olevan italialainen suku, joka liittyy avioliiton kautta Habsburgeihin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Este_(suku)

Pari vuotta sitten tsekkasin Wienissä Franz Ferdinandin viimeiseksi jääneen kulkuneuvon:
https://arijuntunen.blogspot.com/2017/03/beaver-holiday-ipa.html

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Kun kerran Tsekissä liikutaan, uskoteltiin 30 vuotta sitten prahalaisessa museossa, että olen nähnyt Reinhard Heydrichin viimeiseksi jääneen auton; kusetusta!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Anthropoid