keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Hagström Jäkel, julkistus







 Hagström-oluiden julkistustilaisuudet ovat tarkoituksella olleet aina eri baareissa. On haluttu samalla esitellä kutsuvieraille mahdollisesti uusia baareja tai tukea muuten laadukkaita anniskelupaikkoja. Tällä kertaa palasimme Kaivopihan Barskiin, vaikka siellä lanseerasimme jo viime vuoden keväällä NZ Hopfenweissen. Barskin Mikki Nyman halusi meidät uudelleen kuultuaan, että Hagströmin ensimmäinen belgiolut tehtiin Vanhan Porvoon Panimolla, johon heillä on ennestään kiinteät suhteet. Barskihan on nyt velkasaneerauksessa, joten siinäkin mielessä oli soveliasta tarjota näkyvyyttä baarille. 


Päivätöissä oli poikkeuksellisen kiihkeä päivä, joten en ehtinyt Ari Nyforsin ja Rik Poppiuksen kanssa perinteiselle myöhäiselle lounaalle ennen oluen julkistusta. Ehdin kuitenkin ajoissa Barskiin, jossa Mikillä ja Jukka Forsbergilla oli Jäkel jo jakelukunnossa. Vanhan Porvoon Anders Granfelt sitä jo siemaili ja pian Ari, Rik ja spesiaalikollaboraattorimme Aki Uutela saapuivat mukaan. Tällä kertaa ei tarvinnut hermoilla ollenkaan oluen laadun suhteen, koska ehdimme käydä Arin kanssa tsekkaamassa Jäkelin kunnon Porvoossa ennen astiointia. Yhtä hyvässä kunnossa se oli tietysti nytkin. Erittäin voimakas fenolinen, esterinen ja hedelmäinen tuoksu. Maussa mukaan tulee neilikkaista mausteisuutta, joidenkin mielestä jopa inkivääriä, ehkä hienoisesti banaaniakin. Lallemand Abbaye -hiiva tuotti reippaasti yli odotusten erilaisia käymisaromeja. Hagström-oluiden leimallinen peräkärry täydentää kokonaisuuden monipuoliseksi ja täyteläiseksi. 


Kutsuvieraita saapui taas mukavasti paikalle. Pelkäsimme hieman etukäteen Barskin tilan loppuvan kesken, mutta hyvin mahduttiin, kun tiistaina alkuillasta ei paljoa muita asiakkaita ollut. Hyvää palautetta tuli oluesta, toki osoitettiin myös parannuskohteita Monelle tuli Jäkelin kaukainen esikuva Duvel mausta mieleen, se oli ilahduttavaa vaikkei siihen suoranaisesti tähdättykään. Vaahtoa Jäkelissä ei ollut paljoakaan. Hiilihappoisuudesta keskusteltiinkin Porvoossa ennen astiointia. Sitä olisi voitu lisätä ja varmaankin vaahtoa olisi siten saatu lisää. Maku oli kuitenkin niin erinomainen tällaisena, että emme Arin kanssa halunneet koskea enää olueen ollenkaan. Jotkut odottivat makeampaa ja vähemmän katkeraa belgiolutta, mutta sellaista on melko kohtuutonta Hagströmiltä odottaa. Hauskaa oli taas ja eiköhän homma jatku taas ensi vuoden puolella. Jäkeliä on tulossa Barskin ohella ainakin Juovaan ja Hakaan, Kuopion Maljaan ja Oulun Leskiseen. Alimmainen kuva on Jussi Weckmanin ottama. Barski, 5.11.2024.


Ei kommentteja: