torstai 22. marraskuuta 2007

EM-karsinnat

EM-karsintojen riemastuttavin lopputulos oli Englannin täydellinen nöyryytys. Tykkäsin Englannin maajoukkueesta vielä MM-kisoissa 1970, joukkue oli silloin puolustava maailmanmestari (en tiennyt kunnolla silloin että mestaruus tuli törkeällä tuomarivirheellä) ja mukana oli Bobby Mooren kaltaisia todellisia huippupelaajia. Hämmästyin kovasti silloin, kun neljännesfinaalissa Länsi-Saksa osoittautui paremmaksi ja pelasi paljon hienompaa jalkapalloa. Tätä voi olla vaikea kuvitella 80-luvun tappavan tylsän saksalaispelin takia, mutta 70-luvun alussa Länsi-Saksalla oli vaikuttava joukkue. Vieraannuin nopeasti Englannin maajoukkueesta 70-luvun alussa, kun huomasin että parempaa peliä pelataan lähes joka puolella. Lisäksi ärsytti Suomessa (silloinkin) vallinnut englantilaisen jalkapallon ihannointi, mm. vakioveikkauksen kautta. Englannin karsiutuminen MM-kisoista 1974 ja 1978 lämmitti mieltä mukavasti. Englanti on ollut vaisu sen jälkeenkin, mutta nykyinen ryhmä täytyy olla lähellä pohjanoteerausta. Gerrardin ja Lampardin tapaiset "tähdet" ovat todella köykäisiä, niin taidoiltaan kuin asenteeltaan. Tässä lohkossa E Kroatia oli selvästi paras, sukupolven vaihdos alkaa olla tehty ja joukkue on ensi kesänä musta hevonen, selvästi ns. yllätysmestariehdokas. Venäjä ei ole vieläkään saanut kunnon joukkuetta kasaan, pääsi kisoihin vain koska Englanti oli vielä huonompi.

Muissa lohkoissa ei dramaattisempia yllätyksiä loppujen lopuksi syntynyt, vaikka välillä monetkin suurjoukkueet olivat vaikeuksissa. Lohko A:ssa Portugali oli ailahteleva ja surkeasti aloittanut Puola pääsi helpommin jatkoon. Serbia ei nytkään pystynyt hyödyntämään potentiaaliaan ja Belgia on vasta hidastamassa pitkää syöksykierrettään. Suomi yritti ikääntyvillä tähdillään viimeisen kerran, homma hyytyi maaleihin, 0-0:t ei riitä.

Lohko B:ssä Skotlanti oli todella vahva ja olisi ansainnut palkkioksi jatkoonpääsyn. Lohko oli liian kova, MM-finalistit Italia ja Ranska runnoivat rutiinisuorituksilla läpi. Ukraina oli vaisu MM-kisoissa ja alamäki jatkui, vanhaa Kiovan Dynamon loistoa on turha enää tältä suunnalta odottaa, valitettavasti. Viime kerran shokkimestari Kreikka meni kevyesti läpi, joukkue on edelleen täysin arvoituksellinen, mutta tuskin sama voittokulku toistuu. Turkilla on tosi hyvä materiaali ja pystyi nujertamaan uutta nousua ehkä tekevän Norjan. Entinen jalkapallosuurvalta Unkari tuntuu pudonneen lopullisesti pohjasakkaan, se on yllättävää kun suunnilleen samalla taustalla ja resursseilla Tshekki menestyy. Nytkin lopputurnauspaikka helposti lohkosta D, tosin vastus, lähinnä Slovakia, Irlanti ja Wales, ei ollut ykkösluokkaa. Samasta lohkosta Saksa normipelillä jatkoon, Saksa on nykyään vaikeasti ennakoitavissa, pelaaja-aines ei ole kummoinen, mutta taktinen osaaminen riittää aina pitkälle.

Lohkossa F Espanja ylivoimainen ja keskinkertainen Ruotsi taas läpi onnekkaasti helposta lohkosta, Tanska ei ole tällä hetkellä vedossa. Romania tekee uutta nousua, vakuuttava lohkovoitto ja valtavalla lahjakkuusmassalla operoiva Hollanti taas mukana. Bulgaria pisti hanttiin railakkaasti, mutta Slovenia oli paha pettymys.

Isäntämaat Sveitsi ja Itävalta eivät ole vahvoja, joten suosikit löytyvät tavanomaisesta joukosta: Italia, Espanja, Hollanti. Romania, Tshekki ja Kroatia vaikuttavat nyt iskukykyisiltä, mutta talven aikana asetelmat varmaan muuttuvat. Latvian tapaisia heittopusseja ei nyt päässyt mukaan.

Ei kommentteja: