maanantai 12. marraskuuta 2007

Lyon v. Marseille

Harvinainen tilaisuus nähdä Ranskan samannimiset (Olympique Lyonnais OL, Olympique de Marseille OM) jättiläisseurat. Tosin ajankohta ei aivan ihanteellinen, pitkään Ranskaa tyrannisoinut Lyon näyttää aloittaneen laskun alaspäin. Vanha hallitsija OM on vasta pääsemässä jaloilleen monimuotoisista vaikeuksistaan, otteet vielä ailahtelevat. Molemmat ovat Mestareiden liigassa, mutta Marseille on aloittanut Ranskan Ligue 1:n todella heikosti. Tämä oli todella hieno matsi, mukavaa vaihtelevaa, aktiivista, hyökkäävää peliä, paljon tilanteita. Marseille aloitti terävästi, mutta Lyon teki kuitenkin ensimmäisen maalin, sekavasta tilanteesta Juninho puski sisään. Marseille kuitenkin terävämpi, senegalilainen Mamadou Niang tasoitti rangaistuspotkusta ja vähän ennen jakson loppua sama mies niputti Lyonin puolustajat ja veti Lyonin reservivahti Vercoutren putkista. Harmittavasti Lyonin ykkösvahti Gregory Coupet polvivammainen, kaveria pidetään ehkä maailman parhaana tällä hetkellä.

Toisella jaksolla kovaa yritystä puolin ja toisin, paljon tilanteita, mutta ei enää lisää maaleja. Marseille todella vakuuttava, ehkä vielä hienompi esitys kuin aiemmin syksyllä Liverpoolia vastaan. Mathieu Valbuena keskikentän moottorina kentän kuningas. Kärjessä pelasi 17-vuotias Andre Ayew, ghanalaisen OM-legenda Abedi Pelen poika, samannäköinenkin, mutta taidot ei vielä samalla tasolla. Lyon paha pettymys, varsinkin brasilialainen sentteri Fred, eikä Juninhokaan tukenut keskikentältä kovin hyvin. Fred vaihdettiinkin tunnin jälkeen uuteen hyökkääjätähteen Karim Benzemaan, joka sai monta tilannetta, mutta Marseillen loistava maalivahti Mandanda torjui kaiken.

Ihmettelen tässäkin ottelussa nähtyä typerää vapaapotkusysteemiä, jossa kaksi pelaajaa siirtää palloa noin 30 cm ennen kuin kolmas pelaaja sitten potkaisee. Yleensä noin pienellä siirrolla sektori ei muutu ollenkaan, mutta poikkeuksetta puolustava pelaaja ehtii ryntäämään lähelle palloa estämään potkun.

Ei kommentteja: