lauantai 19. syyskuuta 2009

Good Beer Guide 2010

Liityin äskettäin CAMRAn, Campaign for Real Ale, jäseneksi. Kyseessä on maailman suurin yhden asian ympärille muodostunut kuluttajajärjestö, jäseniä yli 100 000, Britannian ulkopuolella tosin vain vajaa 700. Käsillä on nyt jälleen CAMRAn vuosittain ilmestyvä paraatituote, massiivinen opas Britannian real ale -pubeista, -panimoista ja -oluista. Olutpiireissä on ehkä jäänyt USA:n, Tanskan ja Belgian varjoon Britannian vahvasti elpynyt pienpanimokenttä, nyt 670, enemmän henkeä kohti kuin missään muussa maassa. Toisaalta pubien määrä on eri syistä nopeasti laskemassa, silti niitä on vielä 57 000.

Teoksen sivukoko on pitkästä aikaa muuttunut, leveyttä on nyt noin sentti enemmän kuin aiemmin. Sivumäärä on siten pystytty pitämään entisenä, 890, muutama vähemmän kuin viime vuoden painoksessa. Rakenteeltaan opas noudattaa vanhaa mallia, valtaosan kirjasta vie pubikuvaukset alueellisesti jaoteltuna. Kaikki panimot esitellään ja niiden tärkeimmät real ale -tuotteet. Nyt mukana myös Irlannin tasavallan panimoja. Matkaoppaaksi kirja soveltuu parhaiten, panimoiden ja oluiden tietoja on nykyään kattavammin ja ajankohtaisemmin netissä esillä.

4 kommenttia:

Martin kirjoitti...

Varmasti hyvä opas, olen itsekin hankkimassa.

Kysymys aiheesta: onko kokemuksia Norwichista taikka East Angliasta laajemmin olutmatkakohteena? Yorkshire ja Cornwall käyty, East Anlgia voisi olla seuraava kohde.

Terv, Martin

Ari Juntunen kirjoitti...

Olin muutaman päivän Norwichissa kesäkuussa 2007. Loistava olutkaupunki, Fat Cat -pubi on Englannin parhaita. Blogistakin löytyy merkintöjä, jos pistää hakukenttään "Norwich".
http://arijuntunen.blogspot.com/search?q=norwich

Samalla reissulla pysähdyin Cambridgessa, Peterboroughssa ja Leicesterissä.

Martin kirjoitti...

Kiitos vinkistä, täytyy tutustua tarkemmin. Jos hieman pienempään olutkaupunkin haluaa tutustua, niin York on ehdottomasti käymisen arvoinen. Esim The Maltings-pubi (löytyy googlaamalla) on loistava janonsammutuspiste. Hyvä, vaihtuva valikoima paikallisten panimoiden tuotteita. Ja pohjoisempana kun ollaan, on valikoimassa ehkä etelää enemmän vahvempia, tummia oluita. Isommista panimoista Theakstonin Old Peculieria löytyi tuoreena hanasta.

Yorkissa on oma pienpanimonsa, York Brewery, jonka Centurion's Ghost on varsin hyvä tumma ale. Yritimme päästä käymään myös Tadcasterissa sijaitsevassa Samuel Smith-panimossa, mutta he eivät ehtineet ottaa vastaan.

Pubien lisäksi katedraali sekä rautatiemuseo hienoja.

Cornwall sekin hieno paikka, joskin olutvalikoima suppeampi ja hieman latteampi - tummia ei juuri löytynyt. Hyvää perusbitteriä kyllä, ja St Austell hyvä vierailukohde.

Ari Juntunen kirjoitti...

York vaikuttaa hienolta. Sattumoisin 2007 alustava suunnitelma oli käydä juuri Yorkissa ja Man-saarella, mutta Ryanair lopetti lennot Tampereelta Liverpooliin ja siirsi varauksen Stanstediin. Keskitin sitten olutkierroksen etelämmäs Norwichin ympärille.

Seuraavaksi suunnitelmissa Britanniassa on jossain vaiheessa käydä Bristolin ja Cardiffin seudulla, sekin vaikuttaa olutmielessä erittäin lupaavalta.