perjantai 8. kesäkuuta 2012

Puola - Kreikka 1-1

Euro2012-bakkanaaleihin virittyminen on jäänyt vähiin muiden kiireiden takia, mutta eiköhän tunnelmaan pääse vanhastakin muistista. 1970-80-luvulla Lubanskin, Deynan, Laton ja Boniekin aikana Puola oli maailman ykkösmaita, mutta sen jälkeen on kontattu pohjamudassa. Siellä oli Kreikkakin koko ajan, kunnes 2004 EM-kisoissa Otto Rehhagel ruoski juokkueen all the way sinne asti, missä hoikkuusrajoitteinen leidi laulaa. Tapahtumasarja on edelleen jalkapallohistorian hämmästyttävin. Sen jälkeen odotetusti karu paluu arkeen.

Kotikisoissa Puolan toiveet lepäävät kolmessa tuoreessa Bundesligan voittajassa, mutta ei odotuksia voi silti kovin korkealle hilata. Kreikka on vielä selvemmän vastaantulijan oloinen kuin aiemmin, vaikka ryhmässä vielä pari kaveria Portugalin ihmeestä. Puola aloitti kovalla tempolla, oikealta laidalta vauhdilla ylös, paikkoja syntyi heti, Murawskin vedon maalivahti esti. 17. minuutilla Błaszczykowskilta pitkä keskitys ja Lewandowskilta maan kautta verkkoon suoraviivaisesti. Kaunis maali. Puola käytti korkeaa prässiä, Kreikka oli melko neuvoton. Puola laski hieman vauhtia maalin jälkeen, mutta silti vakuuttava suoritus. Kreikan toppareista A. Papadopoulos loukkaantui ja Papastathopoulos otti kaksi keltaista kevyistä tilanteista, tuomarikömmähdykset kuuluvat arvokisojen peruskattaukseen, mutta espanjalaisjuristilta heikkoa jälkeä.

Puola luuli homman olevan selvä, mutta draama vasta nyt käynnistyi. Isänniltä löysäilyä ja 51. minuutilla tähtimaalivahti Szczęsnyltä arviointivirhe, pieni vaihtosentteri Salpingidis rankaisi kylmästi. Puola kangistui lisää, 68. minuutilla pystysyötöllä Salpingidis laatikkoon irti, Szczęsny kamppasi nurin, otti punaisen ja pilkku eteen kylmälle vaihtoveskari Tytonille. Karagounis onnistui kohtuudella, mutta Tyton torjui. Kreikka teki vielä maalin, mutta paitsiotilanteen jälkeen. Puola ei pystynyt vaihtamaan rytmiä, lopussa tasapelin varmistelua molemmilta. Todella surkea suoritus loppujen lopuksi Puolalta ja sitkeä onnistuminen Kreikalta.

Ei kommentteja: