lauantai 24. elokuuta 2013

Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA, pulloversio 2013

Olutharrastustoverin vinkistä näin videon, jolla craft beer -legendat Ken Grossman (Sierra Nevada) ja Sam Calagione (Dogfish Head) esittelevät Spiegelaun IPA-laseja. Tilasin lasiparin välittömästi ja nyt edessä ensimmäinen testi. Lasin idea muistuttaa hieman Glencairnin viskilaseja. Jalallisissa olutlaseissa on sama ongelma kuin erilaisissa aromilaseissa. Lasin jalka vie ajatukset teennäiseen ja hienostelevaan viini/konjakkikulttuuriin, josta viski ja olut on syytä pitää kaukana. Poistamalla se tukevalla kapealla ala-osalla saadaan silti kupera yläosa, joka soveltuu hyvin india pale alen taivaallisten sitrusaromien nuuhkimiseen ja säilyttää niitä pitempään kuin tavallinen pintti.

Ensikokeilun kunnian menee porilaiselle IPAlle, joka on juuri saapunut Alkon valikoimaan puolen litran pullossa. Pari vuotta sitten join pienempään pulloon pakattua variaatiota, joka ei selvästikään enää ollut tarkoitetussa kunnossaan. Ouluun saatiin olusta hanaversiokin, joka oli tietysti parempaa, mutta aivan vakuuttuneeksi en tullut silloinkaan. Hieman ristiriitaisin odotuksin lähdin siis nyt liikkeelle. Viisi C:tä viittaa tietysti humalalajikkeisiin (Cascade, Centennial, Chinook, Columbus, Citra), jotka ovat IPA-intoilijoiden intohimojen kohteita. Huhujen mukaan paatuneimmat hopheadit ovat nimenneet jo lapsiaankin Columbukseksi ja Citraksi. 

Kaadon alkuvaiheessa näyttää aika flatilta neste, mutta loppujen lopuksi vaahtoa kertyy mukavasti. Kaunis punaruskea väri, ei kovin samea. Tuoksussa on sitrushedelmää ja mäntyä, kuinkas muutenkaan. Maku on yllättävän makea, lähes karamellinen, hedelmä jää jotenkin sivuun. Jälkimaku on pitkä, pihkaisen kuiva, erinomaisen katkera. Jälkimaku siis toimii hienosti, mutta suutuntumassa on jotain, joka ei täysin miellytä. Juomistani kolmesta versiosta tämä on ilman muuta paras. Karkeutta ei ole, ei vihannesyrttejä, kyllä tämä on laatutyötä. Vähän niin kuin jotkut rock-levyt, tämä ei välttämättä aukea kertakokemuksella, onneksi nyt on mahdollisuus suorittaa toistoja. Lasikin tuntuu toimivan hienosti. Ostopaikka Oulu, Stockmannin Alko.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei mistä tilasit lasit?

thanks

Juha

Ari Juntunen kirjoitti...

Tuolta lähtee.
http://www.ceestashop.fi/tuote/-----olutlasi-ipa-spiegelau-beer-indian-pale-al/4991682/

Harri Metsäjoki kirjoitti...

Olin kysymässä samaa kuin Juha. Komea kuppi! Kiitos linkistä.