sunnuntai 18. elokuuta 2013

Silloin kolisi @Pivo

Tallustelin hajamielisesti elokuisena sunnuntaina klo 17 oululaiseen Pivo-baariin. Hämmennyin kun baari lähes täynnä ja mikrofonin ääressä skandaaleissa ryvettynyt tuomiorovasti Matti Pikkarainen puhui Vainion Albatrossi-biisistä. Painuin tiskille, tilasin Anchor Steamin ja asetuin kuuntelemaan. Vastaaviin yllätyksiin on jo lähes tottunut ulkomaan reissuilla, mutta Perämerellä tällainen on harvinaista.

Kyseessä oli kulttuuritapahtuma, jossa Pikkarainen, jalkapallolegenda Atik Ismail ja oululainen lauluntekijä Esa Eloranta kertoivat lempibiiseistään. Alustuksen jälkeen sitten Ruotomieli-yhtyeen solisti Janne Aslak Räsänen esitti kappaleet hanuristi Joonas Karjalaisen säestyksellä. Loistavaa. Albatrossi-kuvio jäi hieman epämääräiseksi itselleni eikä esityskään ehkä tavoittanut Vainion kaihoisuutta. Ismail ei lopulta ollut ilmaantunutkaan paikalle, mutta Eloranta pystyi paikkaamaan tilanteen, koska Ismailin valintana ollut Dave Lindholmin Pieni ja hento ote olisi itse asiassa ollut hänenkin valintansa. Kuulosti hieman epäuskottavalta, Lindholmin biisi ei ole minun suosikkeja ollenkaan, mutta Räsäsen ja Karjalaisen esitys oli erinomainen. Haitari toimi hienosti ja Räsänen imitoi todella mallikkaasti Lindholmin nasaaliääntä.


Elorannan oma valinta oli Springsteenin The River. Tämä ei ollut yllättävää, Elorantahan on tullut tutuksi nimenomaan amerikkalaisen heartland rock -tyylisuunnan diggarina. Elorannan Garbo-yhtyettä näin livenä vain pikaisesti vanhalla kotiseudullani Vaalassa Oulujärven lavalla 1987. Olin muuttanut Vaalasta pois 1979 ja palasin paikalle silloin ensi kerran. Tuntemattomat tyypit alkoivat jostain syystä haastamaan riitaa välittömästi ja se häiritsi keikan seuraamista. Eloranta on minua vuotta nuorempi ja hieman yllättäen kertoi Springsteenin kolahtaneen vasta 80-luvulla, kuultuaan Nymanin tai Haarman spiikkaaman The River -biisin. Itselleni kävi samoin, ohitin Springsteenin 1970-luvulla ja vasta River-levy kolahti. Oma kappaleeni oli kuitenkin nopea duuribiisi Sherry Darling, kun taas Elorantaan oli iskenyt mollissa raahautuva The River. Eloranta kertoi asuneensa USA:n Kentuckyssa lapsena, joten siksikin on hieman yllättävää, että Springsteen putosi tajuntaan vasta 17-vuotiaana. Räsäsen ja Karjalaisen River-versio ei kohonnut Lindholm-kappaleen tasolle, mutta Räsänen puhalsi harppuakin ja suoritus oli kaikin puolin kunnioitettava. Hieno tapahtuma, tällaista tietysti toivoisi lisää ja kaikki kunnia järjestäjille ja Pivon omistajille.

Ei kommentteja: