keskiviikko 6. elokuuta 2014

Mommila BBC CCC DIPA


Viime kesän SOPPissa tapasin hausjärveläisen Juha Nakarin, jolta sain arvioitavaksi sarjan hienoja kotioluita. Tänä kesänä Juha otti uudelleen yhteyttä. Helsinkiläinen Bryggeri Helsinki julkisti kotioluentekijöille haastekilpailun, jossa kohteena tupla-IPA. Tasapainoisempia oluita suosiva Nakari tarjosi minulle konsultointiroolia tässä prosessissa, koska olen mieltynyt ylihumaloituihin juomiin, joita tupla-IPA edustaa parhaiten. Otin tietysti kunnianosoituksen vastaan ja heitin muutamia kommentteja, mihin suuntaan raaka-aineita ja prosessia pitäisi ohjata. Kyseessä on kuitenkin tietysti Juhan oma olut.

Pari päivää sitten sain Juhalta erän lopputuotetta. Pystyin hieman odottelemaan kokeilemista, mutta nyt on totuuden aika. Oluen tarkemmat speksit löytyvät Juhan sivuilta, tässä omalta kannaltani tärkeimmät osat. Humalina Columbus, Chinook ja Cascade, 129 IBUa, 8%. Pullotettu 25.7.2014.


Näyttää hyvältä, meripihkaa, kaadoin mahdolliset hiivat sekaan, kunnon vaahto, hieman sameaa, kuuma sää kosteuttaa heti lasin ulkopintaa. Tuoksussa on trooppista hedelmää ja pihkaa. Maku on kypsää hedelmää, kepeä juotavuus, jälkimaussa tanakka kuivuus ja katkeruus. Rungossa jotain kukkaistakin, sitten männynneulasten pihka kerää voimaa ennen loppurutistusta. Katkeruus on riittävää, hieman yllättävästi aromi ei tunnu niin voimakkaalta kuin katkerot. Juha itse epäili pehmeän vedensä leikkaavan katkeroa, mutta en näe tässä nyt ongelmaa.


Jääkaapista otin suoraan, mutta ehkä poikkeuksellinen +27 C lämpö saattaa vaikuttaa tuoksun lievään vaisuuteen. Hiilihappotaso on aika lähellä optimia, ehkä aavistuksen yläkanttiin. Olen enemmän kuin tyytyväinen, niin vain Hausjärven ruskean bitterin mies sai aikaan sensaatiomaista DIPAa. Ei tämä kovin kaukana perus-IPAstakaan ole. Hieman jäävihän olen, mutta onhan tämä aivan mahtavaa olutta. Ja sanoisinpa, että myös tasapainoista tupla-IPAa. Vertaispanijoiden tuotoksista voisin mainita aiemmin tänä vuonna kokeilemani Harri Metsäjoen IPAn ja Timo Kanniaisen DIPAn, tässä on nyt niin kova kolmikko, joille ei suoraan sanottuna suomalaisesta kaupallisesta tarjonnasta löydy vertaista. Ja jos Bryggeri Helsingin skabaan löytyy vielä kovempaa kamaa, niin ollaan todella suurten elämysten äärellä.

1 kommentti:

Ari Juntunen kirjoitti...

Tuli nyt hieman innostuttua liikaa. Ei pitäisi verrata kotioluita kaupallisiin toimijoihin, kyseessä on kuitenkin eri asiat. Mainituilla kotioluttekijöillä on oluet onnistuneet hienosti, mutta avoimilla markkinoilla reunaehdot ovat erilaiset.