perjantai 27. toukokuuta 2016

Kevätilta Stadin Panimolla

Työviikon päätteeksi pääsin vierailemaan Stadin Panimoon, jossa Timo Konttisen isännöimänä päästiin maistelemaan käymistankeista uusimpia tuotteita. Paikalla oli muutakin henkilökuntaa ja erilaisten sidosryhmien mielenkiintoista edustusta. Akuuttina tilanteena oli päällä Alkossa myydyn Gasometer Grapefruit IPAn kohtalo, osa erästä oli arvoituksellisesti pilaantunut ja se jouduttiin vetämään myynnistä pois. Vastoinkäymisistä huolimatta panimolla on täysi vauhti päällä ja luottamus tulevaisuuteen pysyy vahvana. 

Illan löysänä teemana oli humalat. Timo Konttistahan voidaan pitää alan kotimaisena auktoriteettina, kukaan muu ei ole yhtä perusteellisesti perehtynyt humalamarkkinoihin ja tuonut eksoottisia uusia lajikkeita Suomeen. Pienenä provona heitin äskeisen Amager Batch 1000:n kahdeksan eri lajiketta, olisiko siinä jo liikaa? Ehkä on, Konttisen mielestä korkeintaan noin viidellä lajikkeella pitäisi saada aikaan riittävä lopputulos. Olennainen ongelma on eri lajikkeiden epätasalaatuisuus. Saman lajikkeen aromit ja niiden voimakkuudet vaihtelevat tilauserittäinkin merkittävästi. Vaihtelevuus johtuu humalan tuoreuden ja keräysajankohdan lisäksi mm. kasvupaikka-, ilmasto-, kuivaus-, pelletöinti-, pakkaus-, kuljetus- ja varastointiolosuhteista. Ei siis mikään yksinkertainen yhtälö. 

Tätä ongelmakenttää on syytä miettiä, mutta tärkeämpää on tietysti oluesta nauttiminen. Kiinnostavin kohde oli ilman muuta uusi versio vuodenvaihteessa ideoimastani High Sleep Evening IPAsta, jonka ensimmäinen keitto kahdella eri humalavariaatiolla jätti toivomisen varaa. Jälkikäteisanalyysissä yhdeksi ongelmakohteeksi identifioitui hiiva, joka on nyt vaihdettu toiseen. Varsinaisia speksejä en ehtinyt sosiaalisessa tilanteessa rekisteröimään, mutta katkerohumalana saksalainen Taurus ja alkoholipitoisuus on nyt hieman noussut, 7,2%. Aromit edelleen länsirannikolta. Kunnon arviointi täytyy tehdä uudestaan, mutta tasapainoisemmalta uusi versio vaikutti, katkeruuskin on lisääntynyt. Muutkin maistelijat tykkäsivät. Stadin Panimobaari, 27.5.2016.

Ei kommentteja: