tiistai 31. tammikuuta 2017

Level Eleven -olutmaistelutilaisuus #2

Viime marraskuussa pääsin mukaan Level Eleven -yhteisön maistelutilaisuuteen Alppilan suutariliikkeessa. Nyt sitten vuorossa jatkotapahtuma Kalevankadun kellarissa sijaitsevassa Paja & Paja -puusepänverstaassa. Melkein hauskinta näissä on ollut poikkeuksellisiin tiloihin tutustuminen. Nyt paikalla oli edelliskertaa enemmän jengiä mukana, blogipuolelta Beerspectiven ohella Bönthöö Bönthöö, joulukuun HOMBRE-teistingistä tuttuja tyyppejä Pate Pesoniuksen johdolla ja ammattilaispuolelta Hollolan Hirvestä juuri kotiutunut Mikko Salmi. 

Startti tapahtui marraskuun tapaan witbierillä, Wit #2 nyt tarjolla, edellisversiota enemmän mausteita esillä, hedelmäisyys puhdasta. Erikoisuutena tässä oli Hollannissa hankittu laboratoriossa kehitetty maustekasvi Sichuan Cress (en ole varma kirjoitusasusta), vesikrassin pohjalta jalostettu tapaus. Se tuo olueen varmaan jotain näppärää pippurisuutta. Tätä ei vielä osannut kunnolla arvostaa, mutta olut saattoi olla koko session kovin tapaus puhtaassa tasapainoisuudessa. 


Seuraavana Sauna Session IPA, 5,5%. Tavoitteena ollut hyvä sauna-juotavuus, saunability. Jenkkihumalia ronskilla kädellä, Chinook tuo tanakkaa pihkahavuisuutta, mutta hieman tunkkainen tämä oli. Karamellisuutta liikaa ja peräkärry liian hintelä. Sitten maistoon trendikäs New England IPA, 6,8%, tämä olut oli ollut tuoreempana esillä HOMBRE-tapahtumassa, mutta en tainnut siellä päästä maistamaan. Nyt varmaan ohittanut parhaan vaiheensa, mutta sameassa oluessa hyvä matalahiilihappoinen pehmeys. Hedelmäaromaattisuus häipynyt ja katkeruus on aivan liian hailakkaa. 
Random Ale oli kasattu Level Elevenin jämäraaka-aineista weizen-hiivan purtavaksi. Yllättävän tasapainoinen epämääräinen tapaus, jonka tyylisuuntaa seurue arvaili moneen suuntaan. Hedelmäisyyttä, banaania, pihkaa ja pippuria, yllättävän mielenkiintoinen ja jotenkin tutunomainen Level Elevenin muihin oluisiin suhteutettuna. 


Setin heikoimmalta tuntui Winter Ale, 6,4%. Tähän oli lisätty luumua ja pipareita. Tuoksussa paahteisuutta, mutta jokin ikävä sivumaku, liimaista liuotinmaisuutta. Hyvin siirappisen makea, silti häiritsevän ohut. Ekstra-oluena oli 8,9-prosenttinen Cinnamon Double Stout, jossa mäskissä 10% Level Elevenin Oskari Sundströmin fiskarsilaisen leipomon korvapuusteja. Tässä valmistajat korostivat, että olut ei vielä valmista, kypsytys jatkuu jopa ensi kesään asti. Silti jo nyt varsin mielenkiintoinen, rasvainen startti jatkui lakritsan merkeissä. Ei ehkä kaikkein puhdaspiirteisin stout, mutta paljon winter alea onnistuneemmalta tuntuva tapaus. 

Sain vielä mukaan pullossa uuden tuunatun version New England IPAsta, mutta sen pitää antaa kypsyä kolme viikkoa, joten palataan asiaan helmikuun lopulla. Erittäin miellyttävä tapahtuma, harmittavasti en nyt pystynyt jatkoille jäämään. Paja & Paja, 31.1.2017.

1 kommentti:

Tuopillinen (Jouni Koskinen) kirjoitti...

Jahas, kiitos raportista, se muistutti, että unohdin tulla paikalle. Viimeksi kipeenä, nyt vain tyhmä. Ehkäpä ensi kerralla tyhmä ja kipeä, mutta paikalla...