keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Olutliiton kotiolutkilpailu 2018, tuomaroinnin jatko-osaKoska Kreikka-turneeni peruuntui, pääsin sittenkin jatkamaan 10 päivää aiemmin keskeytynyttä kotiolutkilpailun tuomarointia. Muillakin tuomareilla oli nyt päällekkäisyyksiä, alkuperäisestä kokoonpanosta olivat jäljellä itseni lisäksi vain André Brunnsberg ja Timo Jukka. Neljänneksi oikeudenjakajaksi saimme vallonialais-suomenruotsalaisen Thomas Sjöbergin, joka on sertifioitu BJCP-tuomari. Ennen starttia pääsimme Thomasin kanssa vilkaisemaan pikaisesti Andrén vaikuttavaa olutkellaria. En tutkinut sisältöä tarkemmin, mutta kaikenlaisia herkkuja näytti löytyvän, mm. Westvletereniä 1970-luvulta. 

Aluksi jatkettiin viimeksi kesken jäänyttä pale ale -sarjaa. Jatkokierrokselle selviytyneistä IPOIsta löytyi suhteellisen helpolla yhteisymmärryksellä kaksi parasta, jotka jatkoivat pale ale -finaaliin. Tämä finaali oli erittäin haastava, koska vertailtavana oli hyvin erityylisiä oluita. IPOjen ja peruspalealejen ohella bittereitä, barleywineja ja belgi-IPOja. Poissulkemistekniikalla kolme parasta kuitenkin löytyi ja vielä järjestyskin niille.

Sitten oli vuorossa porter/stout -sarjan kaikkien oluiden läpikäynti parityöskentelyllä. Nyt parinani oli Timo Jukka, jonka kanssa paneuduttiin perusteellisesti tuotoksiin. Täytyy sanoa, että sarjan yleistaso ei kovin korkea ollut. Timo joutui monta kertaa toteamaan sikunaisten käymisaromien peittävän maltaan ja humalan tuomat vivahteet. Monet oluet olivat kovin kaukana ilmoitetusta tyylistään, mukana oli mm. pari punertavaa baltic porteria, jotka muistuttivat enemmän red alea. Imperial stoutien seasta kohosi sitten koko joukon kaksi selvästi parasta olutta. Toinen perinteinen makeahko stout, toinen humalainen Siperia-tyyppinen black IPAa lähestyvä olut.

Iltapalan jälkeen oli vielä jäljellä porter/stout -sarjan finaali, joka oli melkoinen urakointi. Varsin mukavia oluita, joista saimme kuitenkin seulottua kolme parasta, mukana ne kaksi Timon ja minun löytämää helmeä. Nyt mielipiteet jakautuivat niin vahvasti, että ajauduimme äänestykseen. Sieltä järjestys kuitenkin löytyi, silti niukasti äänimäärin 9-8-7. Tulosten julkistus ja palkintojen jako tapahtuu Craft Beer Helsingin aikaan lauantaina 7.7. jossain Helsingin olutbaarissa. Erittäin mielenkiintoista oli taas, mutta työlästä hommaahan tämä oli, nyt kului aikaa 5,5 tuntia. Lämpimässä kesäyössä oli mukava pyöräillä takaisin Käpylästä Vallilaan.

Ei kommentteja: