keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Urhon Sahtipäivät 2018


Helatorstaiaatto, varsin lämpimää keliä jo, mutta meren lähellä tiukassa tuulessa ei läheskään samaa tilannetta kuin sisämaassa, sortsikelit vielä haussa. Lähimmät kaupunkipyöräasemat Vallilassa olivat jo tyhjentyneet, mutta löysin kulkuvälineen alle ja kiipesin Harjun yli kohti Töölöä. Sahti ei tunnetusti ole suosikkioluttyylejäni, mutta St. Urho's Pubin keväinen sahtitapahtuma on niin mahtava, että olen yrittänyt päästä paikalle aina kykyjeni mukaan. Sahtipäivät järjestettiin nyt jo 23. kerran.
 
Suhteellisen väljää baarissa, asetuin alan miesten Kaario & Välimäki pöytään ja nappasin tiskiltä ensimmäiset pienet paintit sahteja. Lista varsin tuttu, uusia tuottajia ei ole kaupalliseen sahtiskeneen saatu. Hollolan Hirven Kivisahti 7%, todella makeaa ja sokerista. Leipäisyyttä, hiilihapot puuttuu kokonaan. Juuri sellainen sahti, jonka takia olen vieroksunut tyyliä.  Pyhän Urhon sahtia on baarin avainhenkilöt taas käyneet Perhossa säätämässä, tällä kertaa sekaan sotkettu vadelmaa. 8,9%, erittäin ruma olut, kuivempi tapaus, kirpeyttä jopa, enemmän happojakin.
 

Olu Bryki Raumin kaikki viisi variaatiota oli merkitty vahvuudeltaan tasan 7,5%. Ei vaikuttanut uskottavalta, luultavasti valmistajalla ja myyjällä ei ollut mitään käsitystä oluiden todellisesta vahvuudesta. Mutta mitäpä siitä, tsekkasin Tapio-nimisen tuotteen, varsin vaalea, mausteita, pihkaa, makea. Perussettiä siis. Lohjan UG:llä tehty Sahtipäät-sahti oli 8%, tumma, kuiva, maltainen. Jotenkin ristiriitaisesti myös limsamainen ja ohut. Nahkea kokonaisuus, mutta ei mahdoton.
 

Hartolan tuotteessa 9%, hiilihappoa aika paljon. Kylmä tarjoilu, banaania. Varsin puhdasoppinen, ehkä session paras. Pihamaan yhtä vahva tuote savuisempi, makea, liukas, hyvä matala hiilihappotaso, lievää mausteisuutta. Mukavaa fiilistä jälleen kerran, baarikin alkoi vähitellen täyttyä, toivottavasti sahti jaksaa sinnitellä hengissä, vaikka en siis todellakaan pysty tätä perinnettä kunnolla makumieltymyksistä johtuen suosimaan. Oluen pitäisi olla kuivaa ja katkeraa, ei makeaa. Urho, 9.5.2018.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole sahti minunkaan suosikkeja, menee pakkikin sekaisin. Silti arvostan tosi korkealle kun meillä on Suomessa oma olutlaji. Pidetään se hengissä ja kehitetään sitä edelleen.