keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

HJK - Crvena Zvezda 2-1

Sain aika lailla tarpeekseni HJK:n kuvioista kevään karuista peleistä. Sittemmin Bana sai kenkää ja tyyli on käsittääkseni muuttunut positiivisemmaksi. Kun vielä euro-karsinnassa tuli vastaan Belgradin Punainen Tähti, niin hankin taas lipun Telia 5G Areenalle. Belgradissa tuli ikävä 2-0 -tappio ja jatkoonpääsy tuntui hyvin vaikealta. Crvena Zvezda on kuitenkin niin maineikas seura monessa mielessä, jotta kiinnosti nähdä se livenä. Diggailin 1970-luvulla kovasti jugoslavialaista jalkapalloa ja siinä ohessa Crvena Zvezdan suuria tähtiä Dragan Džajićia ja Vladimir Petrovićia, molemmat isoissa rooleissa MM-kisoissa 1974 ja EM-kisoissa 1976. 80/90-luvuilla Crvenan Dragan Stojković vaikutti lähes täydelliseltä jalkapalloilijalta ja 1991 Crvena Zvezda lopulta voitti Euroopan Cupin, tosin hyvin kyynisellä finaalisuorituksella. Maine mustaantui sitten vielä totaalisemmin Jugoslavian hajoamissotien kaaoksessa.

Nykyään Crvena Zvezda on varsin keskinkertainen joukkue, Saksan entinen maajoukkuemies Marko Marin ainoa suurempi tähti. Marin pelasi Helsingissä kapteenin nauhalla 10-paidassa ja kymppipaikallakin, välillä enemmän vasemmalla. HJK aloitti pirteästi ja 8. minuutilla hyvästä paikasta vapaapotku, joka kuitenkin tuhlattiin. Crvena antoi HJK:n pitää palloa, mutta kontrolloi silti peliä suurikokoisten puolustajien avulla, ei päästänyt suomalaisia maalitilanteisiin. Parhaasta paikasta O'Shaughnessy veti kaukaa kovaa kohti nyrkkeilevää maalivahtia. Crvenakin sai muutaman tilanteen.

Toiselle jaksolle tuli Tim Väyrynen sisään ja hieman yllättäen Crvenan puolustus nukkui täysin jakson alussa, ehkä tuli jo otettua slivovitsiä tauolla. Sebastian Dahlström kuitenkin sai virheen takia pallon laatikossa ja ampui sen muitta mutkitta verkkoon. Heti perään tuli toinen avopaikka, joka kuitenkin sössittiin. Crvenan maalivahti teeskenteli (?) pitkään loukkaantumista taktisesti ja sai purettua HJK:n mahtivireen siihen. 10 minuuttia myöhemmin Marin keskitti vasemmalta ja Dušan Jovančić viimeisteli ratkaisevan osuman. Nyt HJK:n olisi pitänyt tehdä vielä kolme maalia ja jännite purkautui pelistä kokonaan. Loppu oli pelkkiä pakollisia kuvioita, vaikka HJK sai vielä ns. voittomaalin 90. minuutilla, kun Riku Riskin selvältä vaikuttavaa käsivirhettä ei puhallettu ja sankari potkaisi pallon maaliin. HJK:lla on vielä Eurooppa-liigan vastustaja tämän jälkeen ja Crvena jatkaa championeissa, mutta ei tälle joukkueelle kovin ruusuista menestystä uskalla luvata.

Hurjat poliisitoimet stadionin ulkopuolella. En muista Suomessa koskaan nähneeni niin paljon poliisiautoja. Täydessä mellakkavarustuksessa näkyi kymmeniä heeboja, ratsupoliisejakin lähes saman verran. Serbikannattajilla on kova maine ja näköjään mitään ei jätetty sattuman varaan. Heitä oli noin 200, ehkä yllättävän paljon tosiaan. Ainakin stadionilla he omassa päädyssään käyttäytyivät asiallisesti.