sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Kotka Steam -näytteitä


Craft Beer Helsingin tuoksinassa sain Kotka Steamin Kärsä Koivistoiselta muutamia näytteitä kotiinkin vietäväksi, Ilkka Sysilällekin sama setti. Mukana Meripäiväolunen, joka tuli tsekattua jo festareilla, joten siitä ei sen enempää. Steam Beer on ikäänkuin panimon nimikko-olut, mutta se on myös oikea höyryolut tyyliltään eli siis california common. Lager-hiiva, mutta korkea käymislämpötila. 5%, 40 EBU. Lievästi samea, maltainen tuoksu. Pehmeän alhainen hiilihappotaso, hieman makea, ehkä lievästi jotain savuisuutta taustalla. Tuoretta on, mutta jää vähän ohueksi, hyvin lievä katkeruus kuten tyyliin kuuluukin.

Seuraavaksi Skipper's Ginger, joka on kuulemma panimon eniten myynyt olut. 5,2%, suunnilleen sama ulkonäkö kuin Steam Beerissä, mutta inkiväärin tuoksu tuntuu jo kauas. Se on intensiivinen tosiaan lähempää nuuskiessa ja maussakin se tuntuu, tosin ei aivan päällekäyvänä. Tässäkin onnistunut hapotus ja mallas tuntuu taustalta. En kuitenkaan tykkää inkivääristä ollenkaan, joten sama lopettaa tarina tähän.  

Naapurikaupungille nimetty Loviisa Olut on american wheat ale, vain 4,7%. Hieman arvoituksellinen teksti tölkissä "kertavuosiolut 2019". Siis ei vuosikertaolut, vaan ainutkertaisesti tänä vuonna tehty? Ruotsiksi årgångsöl, jota Google Translate ei ymmärtänyt, mutta itse kääntäisin vuosikertaolueksi. Lievästi samea kellertävä, witbierin tapaisesti. Tuoksussa ei mitään estereitä, enemmän jenkkihumalan sitrusta. Maku on lievästi kirpeän sitruksinen. Kuivahko ja ohut, sinänsä kohtuullisen raikas, mutta jää kyllä liian hillityksi kaikilla osa-alueilla. 

Session viimeisenä jalkapallo-olut KTP Golden Ale, 5,2%, 45 EBU. Tämä voi olla ns. etikettiolut, koska panimon Skipper's Ale on myös samanvahvuinen golden ale. Mutta ei se mitään, KTP on hieno joukkue, itselle  Arto Tolsa on tietysti läheisin, koska seurasin 1970-luvulla tiukasti miehen pitkää Beerschot-uraa Belgiassa. Tolsa assosioitui aina silti hienosti Kotkaan ja uran jälkeinen tapahtumasarja oli todella masentavaa. Hieman samea olut, mutta ehkä väriä voi silti kultaiseksi kutsua. Pehmeää ja tuoretta on, yleishedelmäisyyttä, enemmän pale ale kuin golden, pihkaa on, kevyesti katkeroa. Hyvin tasapainoinen, mutta tässä tyylissä kilpailua on todella paljon, ei siinä mielessä erityisemmin erotu massasta.

Ei kommentteja: