maanantai 11. toukokuuta 2020

Hartwall Lahden Erikois NEIPA

Viime maanantain Lahden Erikois Summer ilahdutti sen verran, että päätin jatkaa Erikois-sarjan arviointia. Tätä NEIPAa olen muistaakseni jo kokeillut, mutta se jätti silloin niin kylmäksi, etten tullut blogiin asiaa raportoineeksi. Kun nyt sitten vielä valtakunnan armottomin olutarvioija Ilkka "Kusettaja" Sysilä lähetti kannustuksensa eetteriin, on aika katsoa suoraan silmiin lahtelaista NEIPAa. Takatalven räntäsohjo on jo sulanut, mutta toukokuun ilta on todella kolea, löytyykö Lahdesta vielä toinen koronakevään piristäjä? 

Vaahtoa syntyy hyvin, mutta myös poreita, joka ei ole hyvä asia. Hyvin vaalea olut ja kirkas, ei ollenkaan NEIPAn ulkonäköä, 5,5 %, vehnää ja kauraa on aineslistassa, joten kyllä sameutta on ilmeisesti yritetty saavuttaa. Tuoksu on pistävän yrttinen, pistävyydestä huolimatta ei kovin voimakas. Saippuaisuus erottuu, ei hedelmäisyyttä. Maku on aika pehmeä, poreista olisin odottanut runsaampaa hiilihappoa. Hedelmäisyyttä on nyt maussa, hieman makeampaan hunajaisuuteen yhdistyneenä. Humalina Motueka, Mosaic, Hüll Melon ja Citra, kyllä niillä pitäisi saada aromaattisempaa vyöryä aikaan. Mitään NEIPAn tyypillistä mehuisuutta tässä ei ole. Ei tosin yrttivihannestakaan, joten se sentään vältetään. EBU-numero on 35 ja ei takatilasta raportoitavaa löydykään. Vaisuhan tämä on ja pikemmin blond ale kuin NEIPA. Itse asiassa tämä on maultaan aika lähellä Summer Alea, mutta siinä tuoksu oli paljon raikkaampaa. Parasta ennen 121020, en tullut katsoneeksi Summer Alen tölkin päiväystä, oletettavasti se uudempi. Aivan Kusettajan nollaa en antaisi, mutta karvas pettymys kieltämättä viimeviikkoisen jälkeen. Ostopaikka Helsinki, Vallilan S-Market.

7 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Noniin, Kusettajan kympistä (L=10 L/H -suhteessa) tullee nopeasti tunnustus, jota tavoitellaan skenessä verissäpäin kaikenmaailman ostettavien "maailman paras suomalainen kyläkalja" -"palkintojen" sijaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Olen juuri lähestynyt Hartwallia liittyen juurikin tähän Neipaan. Liikkeellä on erä jossa kaikki ei ole mennyt ihan niin kuin piti. Melkein uskallan väittää että noissa tölkeissä on jotain perus lageria. Tölkin pohjassa batch-id L0105 H4201 ja jokainen avattu on ollut ihan kirkkaita, vaikka ennen ovat olleet sameita. Hartwallilta vastasivat, että kyseessä eräkohtainen vaihtelu. Voihan tietenkin jotain eroa olla, mutta kyllä tästä erästä on ainakin vehnä/kaura jäänyt pois.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Jos lienee näin käynyt, on kyseessä skandaalimainen hutilointi ja valmistaja toimittanee ensi tilassa uuden purkin arvioitavaksi anteeksipyynnön kera!

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... Ja kuinka arrogantisti lahtelaispaskantamo suhtautuikaan yhteydenottoosi, on siellä räkänaurua riittänyt. Ota seuraavan kerran yhteyttä suoraan valtioneuvoston kansliaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olisivat halunneet korvata, vaikka kyseessä eräkohtainen vaihtelu, hmnn??? Pistää miettimään.
No, vastasin että korvaus ei kiinnosta jos vain myöntävät virheensä. Voisihan pahat kielet puhua, että ovat huomanneet Neipan valmistuskustannukset niin korkeiksi, että kannattaa pullottaa jotain tavan rappakaljaa ja myydä vähän kalliimmalla, ei ne huomaa kuitenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Haun peruteella et ole Arde Aura tummaa vielä testannut? Hartwallin tuotteista minusta onnistunein. Paras Suomalainen dunkel mitä vastaan tullut.

Tomi Häsä kirjoitti...

Tiskivesimäinen maku, kuten joissakin lagereissa ja pilsnereissä. Laimea ja vetinen.