keskiviikko 20. toukokuuta 2020

St Austell Proper Job, 2020

Proper Jobin säännöllinen saatavuus lähikaupastani on ollut yksi alkoholilain muutosten parhaista vaikutuksista. Baarien koronasulun aikana tilanne on vain korostunut. Monien mm. kotimaisten maitokauppaoluiden laatu vaihtelee tai ne eivät maistu hyviltä. Proper Job maistuu hyvältä aina ja tasalaatuisesti. Miten se on mahdollista, kun IPA-tyyliset oluethan pitäisi juoda mahdollisimman tuoreena ja mielellään lähellä valmistuspaikkaa. St Austellin panimo sijaitsee kaukana Cornwallissa ja Proper Jobia myydään Suomessa taatusti useamman kuukauden vanhana. Avain on pullon kyljessä esiintyvä termi, joka on varmaan DDH-olutihmisten sukupolvelle vieraampi. Bottle conditioned. 1990-luvulla brittien cask-oluen lobbausjärjestö CAMRA mainosti bottle conditioned -oluita ilmaisulla "real ale in a bottle". En ollut silloin aivan samaa mieltä ja ei lopputuote yleensä cask-oluelta maistukaan. Mutta hyvää se on ja säilyy sellaisena kohtuullisen pitkään. Pulloon siis lisätään/jätetään hiivaa, joka mahdollistaa jatkokäymisen pullossa. Kun se tehdään taidolla, tuloksena on Proper Jobin tapainen laatutuote.  

Blogista löytyy Proper Jobin pulloversion nopea arvio Oluthuone Leskisen tiskiltä keväältä 2012. Kun nyt tänä keväänä on tullut muutaman kerran Proper Jobia taas kokeiltua ja Kusettajakin intoutui tuotteen korkean tason mittaamaan, niin on varmaan syytä kirjoittaa uusi arviokin. Edelleen 5,5 %, 2012 olen näköjään tiennyt, että humalina ovat Willamette, Chinook ja Cascade. Tämä ei siis ole mikään englantilaistyyppinen muinais-IPA, vaikka olen sen ehkä joskus sellaiseksi mieltänyt. Kaulaetiketin mukaan kyseessä on powerfully hopped Cornish IPA. Britanniassa ehdin käydä monella kulmalla noin 35 vuoden matkustusperiodin aikana, mutta Cornwall jäi tsekkaamatta, lähimpänä kävin samana vuonna 2012 Devonin Exeterissä, joka olikin erinomainen kohde. Saa nähdä oliko ratkaiseva missaus, pääseekö siellä koskaan enää käymään. Oluen lisäksi Cornwallissa olisi paljon muutakin mielenkiintoista, sehän on mm. suosikkikirjailijani John le Carrén (oik. David Cornwell) pitkäaikainen kotiseutu, mies asuu Penzancen lähellä. 170-vuotias St Austell Brewery sijaitsee samannimisessä kaupungissa Exeterin ja Penzancen puolivälissä. 

Keltainen, lähes kirkas olut, vahvaa valkeaa vaahtoa, poreilua. Tuoksussa makeaa hedelmäisyyttä, mandariinia, satsumaa. Maku on vähähiilihappoinen, hedelmäinen, sekä sitrusta että trooppisempaa versiota, myös neutraalimpaa bitterin hedelmäaromia. Ei mehuinen, maltaisuus on voimakkaasti mukana, ei pääroolissa, mutta suuressa sivuosassa kuitenkin. Peräkärry on tuntuva, katkeruus ei ole bitterin kapeaa tiukkaa vetoa, se tulee leveämmällä rintamalla, ei nyt ehkä tsunamina, mutta massiivisella voimalla kuitenkin. Tyylinä ehkä enemmän moderni brittiläinen golden ale kuin IPA, mutta todella monipuolinen ja tasapainoinen olut, joka maistuu erittäin herkulliselle. Raikkautta ja tuoreutta on, BBE 02/2021. Mallaspohjassa on pelkkää Cornwallin paikallista Maris Otteria, se on yksi tämän oluen menestystekijä, keksisyyttä ja lievää pähkinäisyyttä tulee myös mukaan. Ostopaikka Helsinki, Vallilan S-Market.

5 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Noniin, melkoisen jeremiaadin jälkeen L/H -suhde?!

kirjoitti...

Proper Job kuuluu omaan lähes viikottaiseen valikoimaan. Panimo tuli hieman kuuluisammaksi parisen viikkoa sitten kun joku mamma joka oli siellä ollut konttorilla kirjanpidossa jotain 40 vuotta jäi kiinni että oli vuosikymmenien aikana puhaltanut pikku hiljaa lähes puoli miljoona puntaa. -Juha

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Kelpo kalja kestää huokeasti vuosikymmenten puhalluksenkin; pankaa paskantamot paremmaksi!

kirjoitti...

John Le Carresta tuli jossain vaiheessa tylsimys ja vanha vihainen mies, katkeroitunut Englantia vihaava paska. Muutaman viimeaikaisen kirjan olen aloittanut mutta en päässyt alkua pitemmälle, poikkeuksena A Legacy of Spies, erinomainen.

Kirjavinkkinä William Boyd Ordinary Thunderstorms (2009). Kaveri lavastetaan ja joutuu maan alle, kuinka asuu off the grid Lontoon keskustassa piilossa muilta ihmisiltä, ja vääryys täytyy samalla selvittää. -Juha

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on erinomainen tuote, tätä on tullut eristyksen aikana juotua useampi pullo. Lidlin Green Gecko IPAssa vähän samaa tunnelmaa, mutta astetta tai paria heikompi kokonaissuoritus.