keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Sonnisaari Aasi '21


 Timo Kanniaisen koronatukipaketin kantavimpana voimana on uusi juhta Aasi-olutperheestä. 2021-versio on entistä vahvempi, tyylipuhdas imperial stout, 11,0 %. Maltaan ohella ohrahiutaleita ja sokerisiirappia, Cometia ja Chinookia on keitetty 106 IBUn verran. Hyvin ruskeaa vaahtoa, mustaa juomaa. Paahteinen tuoksu, täyteläistä kuivattua hedelmää, kahvia, lakritsaa, ehkä hieman Merijalin tervaleijonaakin Oulun tyyliin. Maku on kuivan hedelmäinen, paahteisen mausteinen, täyteläinen ja pehmeä. Makeampaa suklaisuuttakin tulee lämmetessä esiin. Jopa anismaista mausteisuutta heilahtelee taustalla. Jälkimakuakin, siinä on lääkemäisyyttä, mutta myös kohtuudella katkeruutta. Alkoholi pysyy peiton alla, juotavuuskin säilyy. Monimuotoisuutta on ja mikä parasta, olut maistuu todella hyvältä. En ole varma, onko tämä Aaseista paras, mutta loistava olut kuitenkin. Vaikka pehmeää jo nyt, niin epäilemättä ikäännytys hioo kokemusta vieläkin samettisemmaksi.

4 kommenttia:

Luotikujan Henkka kirjoitti...

"tyylipuhdas imperial stout"; sokerisiirappia
arde pls, sonnilasit silmiltä

Ari Juntunen kirjoitti...

Nojoo, huonosti tuli kirjoitettua. Ajattelin että ainakin tarpeeksi vahvaa impiksi, tyylipuhdas ei ollut oikea termi.

esox kirjoitti...

Jaa, että sokerin/siirapin lisääminen imperial stouttiin on siis jotenkin moraalisesti väärin? Minkähän kuppikunnan mukaan ja millä perusteella? Sokereita kun on erilaisia, samoin niiden käyttötapoja ja -tarkoituksia ja niille on pitkä historia oluen panemisessa. Maltaasta saatavat hiilihydraatit ovat sekin sokeria, veteen liuotettuna siirappia, mallassiirappia, ehkä jopa vierrettä... Ei se hiiva siitä hiilivetyketjun valmistuneesta kasvilajista juuri välitä. Kannattaa tutustua aiheeseen.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Jollakin kai pitää paksun kauralimaisen mäskin jälkeisen kantavierteen viimeiset pykälät kohdilleen fiilatahöylätä. Suo siellä, vetelä täällä; siirapin käyttäjä on kohtsillään moraalinvartijain haarukan nokassa.

Ehken kannattaisi tässä asiassa sopuisan olutkulttuurin ynnä sen suotuisan kehityksen nimissä puhdistaa pöytä ja kääntyä Valtakunnan kalja-arvovaltaisen ynnä -arvostelukykyisen Olutliiton puoleen ja pyytää lausunto puheenjohtajaltaan.