tiistai 28. marraskuuta 2023

Tammenlinnan Jouluolutmaistelu 2023

 Jo perinteiseen tyyliin Peter Tammenheimo järjesti Jätkäsaaressa jouluoluttestauksen. Tällä kertaa mukana oli 20 olutta, eli puolet vähemmän kuin viime vuonna. Homma saatiinkin nyt hoidettua kahdessa tunnissa. Peterin ohella mukana tänä vuonna Hedonin viiniasiantuntija Susanna Sundberg, Fat Lizardin perustaja Tuomas Topo Koskipää, Ilkka Sysilä ja The Towerin baaripäällikkö Juho-Heikki Kusti Ollikainen. Kotimaisilta panimoilta ja maahantuojilta tavaraa. Omalta kohdaltani tilaisuus lähti liikkeelle surkuhupaisasti, kun Peter tarjoili aperitiivina mysteeriolutta, jonka identiteettiä päästiin arvailemaan. Itse kuvittelin sen olevan belgidubbel, muuten veikkailtiin mm. sahtia ja epäiltiin käymisongelmia. Kusti sen sijaan tunnisti sen saman tien eli Fuller's Vintage Ale 2022. Ei hänkään sentään saanut vuosikertaa kohdalleen.

Jouluoluita maisteltiin nyt neljän oluen seteissä ja arvosteluskaalana taas 0-100. Kovin korkeaksi taso ei noussut, itse sain parhaaksi pistemääräksi 65. Eipä muiltakaan arvioijilta tainnut nousta 80:n yli kuin muutama tapaus. Ehkä eniten huomiota herätti Mallaskosken Yuletide Dobbelbock, jonka tunnisti Alkon pruuvissa Jouni Koskinenkin omalaatuiseksi. Omissa muistiinpanoissani ihmetellään ensinnäkin oluen norjankielistä nimeä, koska dobbel ei todellakaan ole saksaa. Muuten "navettatuoksua, samea, happamuutta". Tämä olut sai itseltäni 10 pistettä, jopa vähemmän kuin Lervigin 0,5 -prosenttinen No Worries: Driving Home 'From Christmas. Parhaana pidin tällä kertaa Shepherd Neamen Christmas Alea, jossa oli perinteisen brittibitterin hyviä ominaisuuksia. Samat 65 pistettä annoin belgialaiselle McChouffelle. Yli 50 pisteen pääsivät myös Malmgårdin Xmas Porter (60), Kråkö Jouluolut (60), Tuju Porsaanreikä (55), Lehe Joulupuuro (55), Tornion Joulu (50) ja Olutpajan Jouluolut (55), joka oli viimevuotiseen verrattuna hienoinen pettymys tällä kertaa. Yhteispisteissä parhaaksi kohosi Malmgård, kakkosena Shepherd Neame ja kolmantena McChouffe. Mitään erityisempää jouluista ei oluissa ollut ja yleistaso siis vaatimaton. 


Saatuamme homman pakettiin nautiskelimme vielä Olarin oluilla ja Peterin Lontoon-tuliaisena Fuller's Coronation King's Alea, 5,5 %, makeaa tuoksua, keksiä. Ei katkeroa ja ehkä liian makea, ei Fuller'sin parhaita saavutuksia. Kiitoksia oluiden toimittajille, Peterille ja kanssamaistelijoille. Peter ehtikin jo julkistaa tarkan raportin maistelusta.    


Ei kommentteja: