torstai 20. kesäkuuta 2024

Sierra Nevada Pale Ale 2024


 Keväällä 1997 löysin amerikkalaiset IPAt Pohjois-Kalifornian lomareissulla. Join silloin tietysti myös Sierra Nevada Pale Alea. Melko pian sitä alkoi saamaan Euroopassakin, ehkä jo viime vuosituhannella. Seuraavan kerran matkustin USA:an vasta keväällä 2001 työreissulle Washington DC:hen. Saavuin Ronald Reagan National Airportilta myöhään illalla taksilla Potomacin ja Rock Creekin rantaa Woodley Parkin Shoreham-hotelliin. Adams Morganin tai Dupont Circlen baareihin en jaksanut enää lähteä, mutta kävin hakemassa viereisestä grocery storesta viileän sixpackin Sierra Nevadaa. Join niistä hotellihuoneessa pari yömyssyksi. Ikuisesti on jäänyt mieleen sitrushedelmäinen erittäin voimakas aromi, joka seurasi pullon avaamista. Se oli siihen aikaan eurooppalaiselle kuitenkin niin harvinainen elämys. 


Aikaa on kulunut, mutta vieläkään en ole käynyt Sierra Nevadan syntysijoilla Kalifornian Chicossa. 2017 vierailin sentään panimon itärannikon puuhamaassa North Carolinassa lähellä Ashevilleä. Pale Alea on tietysti tullut juotua säännöllisesti. Nyt sitten kävin kajaanilaisessa lähikaupassa tsekkaamassa uusimman lakimuutoksen tuomat uutuudet. Kajaanin tukikohdastani on lähimpään Alkoon kävelymatkaa yli neljä kilometriä, mutta maitokauppaan alle kilometri. Uutuusvalikoima ei säväyttänyt, mutta yksi pullo erottui hyllystä majakan tavoin. Sierra Nevada Pale Alen vahvuus on 5,6 %, joten se jäi niukasti edellisen mielivaltaisen maitokaupparajan yläpuolelle. Pullomalli ja etiketti ovat käsittääkseni edelleen samat kuin 2001. Nyt sitten Kainuun korpien kuiskeessakin päästään nauttimaan tästä vallankumouksellisesta nektarista 44 vuotta syntymänsä jälkeen. 


Parasta ennen 26/10/24, kirkasta on, keskiruskeaa, hyvä vaahto. Tuoksu ei ole niin ainutlaatuinen kuin 23 vuotta sitten, mutta voimakkaan greippinen aromi hallitsee pihkaisuuden kanssa. Pehmeä ja täyteläinen maku, maltaisuus nousee greipin rinnalle tasavertaiseksi ja havujen reunustama matka jatkuu kohtuullisen pitkään katkeruuteen. Simppeliä, mutta hyvää. En usko reseptin erityisemmin muuttuneen vuosien aikana. Ostopaikka Kajaani, Lohtajan ABC. 


2 kommenttia:

kirjoitti...

Oma ensikokemukseni sierra nevada pale alesta oli firman pikkujoulun aikaan joulukuussa 1997 tai 1998 tai 1999 New Yorkin Chrysler Buildingin katutason baarissa jossa summamutikassa tilattiin sierra nevadat ja heebo sellaiset kaivoi kylmasta ja kaatoi huurrettuihin laseihin. Oli raikasta ja niin kovin rapsakkaa.Luultavasti oli -97 tai -98 koska -99 tsekattiin sitten se kuuluisa olutbaari jonka nimea en muista.

-Juha

kirjoitti...

Baari oli The Ginger Man.

-Juha