sunnuntai 6. toukokuuta 2007

David Goodis: Black Friday

David Goodis alkaa lopulta saada laajempaa arvostusta, 40 vuotta kuolemansa jälkeen. Black Friday on suvereenia tekstiä, tiivistä latautunutta tarinaa lukee henkeä haukkoen. Kokemus ei ole aivan yhtä tärisyttävä kuin Goodis-kasteeni Street of No Return, tiedän jo nyt, mitä odottaa.

Talvisen Philadelphian kuvaus on niin kylmäävää, että tulee pakonomainen tarve päästä paikan päälle katsomaan. Ryöstökoplan sisäisen dynamiikan ja keikan suunnittelun rakentelu saa unelmoimaan elokuvallisesta toteutuksesta. Black Fridaysta on ranskalainen Rene Clementin leffaversio vuodelta 1972, en ole nähnyt, maine ei ole erityinen.


Heti avauslause on hyytävä: ”January cold came in from two rivers, formed four walls around Hart and closed in on him.” Oulussa on vain yksi joki, mutta tunne on tuttu. Ja viimeinen lause ”He had no idea where he was going and he didn’t care.” Tätä kovemmaksi fiktiota ei saa keitettyä.

Uudessa Black Friday –painoksessa on mukana 12 novellia. Taso vaihtelee, en osaa kunnolla novelleja arvostaa, mutta ainakin parissa draivi on Goodisin romaanien luokkaa.

Ei kommentteja: